Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Viognier, coraz modniejsza odmiana winorośli znad Rodanu, to prawdziwy kwiat południa. Przyciąga i zniewala egzotycznym aromatem, trochę jak znany muscat, ale bez ciężaru słodyczy. Zyskuje też na świeżości w podgórskich winnicach La Bastide. Skalista gleba z wychodniami kwarcowymi to dobre podłoże dla jasnej winorośli. Cztery miesiące dojrzewania w stalowych kadziach. Jasnozłocista barwa i silna, nieco orientalna w stylistyce kompozycja zapachowa. Dużo skojarzeń z białymi kwiatami i cytrusami. W dotyku gładkie, pełne, zrównoważone dobrą kwasowością i grejpfrutowym posmakiem. Do grillowanych ryb, drobiu oraz dobrze przyprawionych dań kuchni azjatyckiej.