Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Typowy, beczkowy reprezentant jednego z cieszących się największą estymą regionu winiarskiego w Hiszpanii – Ribery del Duero. Wino powstało w 96% z odmiany tempranillo, uzupełnionej w niewielkim stopniu cabernet sauvignon. Po fermentacji, wino spędziło 13 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, by kolejne 5 przeczekać w butelce przed wprowadzeniem do sprzedaży. Suknia intensywnie rubinowa. W nosie dominują aromaty dojrzałych wiśni, suszonych śliwek i borówek uzupełnionych nutami wanilii i przypalonego drewna. W ustach pełne, skoncentrowane i o bardzo mocnej strukturze. Doskonały wybór do steka, dziczyzny i gulaszu.
Ribera del Duero to jeden z najbardziej znanych i cenionych hiszpańskich regionów winiarskich. Słynie z czerwonych wyrazistych win. W tym wypadku klasyczna, stonowana etykieta nie zapowiada rewolucyjnych doznań. Wino ma wciąż, mimo kilku lat dojrzewania, żywy kolor i bogaty aromat. W nosie zdecydowanie uwodzi esencjalnymi zapachami czekolady, wanilii, syropu z wiśni czy tytoniu. Czuć tu mocny wpływ beczki, ale owocowy charakter nie został stłamszony. Smak nie przytłacza, nie jest to wino mocarne, a raczej finezyjne. Piękne aromaty stanowią świetne tło dla harmonijnego i przystępnego smaku. Polecam je fanom win ekspresyjnych, ale nie potężnych. Prestiż apelacji dodaje tu smaczku.
Jan Czyż
Manager ds. Szkoleń i E-commerce
Doskonałe, zamówienie do powtórzenia.
Znakomite wino, piękny i mocno wyczuwalny przez cały czas aromat beczki i wanilii. Otworzyliśmy je z żoną wieczorem, bez żadnego jedzenia i bardzo było przyjemnie. Można tylko wąchać i już jest dobrze. Uwielbiam taki drewniany, intensywny aromat. Do tego pachnie jak syrop owocowy z malin, wiśni i aronii. W smaku bardzo wytrawne. Świetny trunek.