Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Historycznie, duża liczba Chateaux w Medoc produkowała białe wino na własne potrzeby. W 1996 zamek Chateau Lagrange wskrzesił tradycję i zaczął produkować białe wytrawne wino (AOC Bordeaux) p pod nazwą „Les Arums de Lagrange”. Piękny, kupaż sauvignon blanc, sémillon, sauvignon gris. Wino przeszło fermentację w beczkach o pojemności 225 litrów następnie dojrzewało w nich przez okres 6 miesięcy. W połowie były to beczki nowe. Suknia bladożółta. W nosie aromaty kwiatowe, cytrusowe. Z czasem pojawia się nuta grejpfruta, orzecha laskowego, kawy. Niezwykle jędrne i świeże. Na podniebieniu wyczuwalne słoność i mineralność. Długi finisz.