Przepraszamy, produkt Leyda Lot 21 Pinot Noir Leyda Valley został wycofany i nie będzie dostępny w naszej ofercie.
Zobacz inne produkty w kategorii Wino czerwone chilijskie.
Wino można klasyfikować ze względu na zawartość cukru albo na kolor. Wino czerwone oznacza, że przyjmuje ono jeden z czerwonych odcieni. Do produkcji wina czerwonego używa się jedynie ciemnych odmian winogron. Za czerwony kolor wina odpowiadają antocyjany znajdujące się w skórce owoców.
Czerwone wino produkuje się często z takich odmian czerwonych winogron jak: pinot noir, cabernet franc czy syrah.
Zazwyczaj wino czerwone charakteryzuje się mocnym, głębokim smakiem. Dlatego najczęściej łączy się je z daniami mięsnymi, aromatycznymi i mocniej przyprawionymi. Przykładowo wytrawne wino czerwone podaje się do pieczonej dziczyzny, gęsiny oraz kaczki. Są to wyjątkowe i stosunkowo rzadkie zestawienia smakowe.
Półwytrawne wino czerwone pasuje do czerwonego mięsa z dodatkiem owoców, np. wieprzowiny i wołowiny. Czerwone wina półsłodkie i słodkie pasują do słodkich deserów czekoladowych, lodów i owocowych ciast.
Wino czerwone jest znane na całym świecie i uprawiane w wielu krajach. Wytwarza się je z takich szczepów winogron jak: pinot noir, merlot, cabernet franc czy syrah. W specjalistycznym sklepie z winami, bestsellerami są wina wyprodukowane z cabernet sauvignon, primitivo, monastrell czy lambrusco.
Dużą popularnością cieszą się francuskie, włoskie i hiszpańskie wina czerwone. Można powiedzieć, że wina czerwone z tych krajów możesz wybierać niemal bez zastanowienia. Jednak należy pamiętać, że przy wyborze wina czerwonego trzeba wziąć przede wszystkim pod uwagę, do czego ma być podane.
Czerwone wino wytrawne ma minimum 68 kcal w 100 ml. Kaloryczność ta rośnie proporcjonalnie do zawartości cukru. Czerwone wino półwytrawne będzie więc miało minimum 81 kcal/100 ml, półsłodkie – 87/100 ml, a słodkie 106 kcal/100 ml. Wartości te mogą się między sobą różnić, ma na to wpływ chociażby rodzaj szczepu.
Jak na większość win z Nowego Świata w tym na wino chilijskie duży wpływ mieli europejscy imigranci. Stąd też powszechnie uprawiane międzynarodowe szczepy o których nieco więcej opowiemy później. Z ciekawostek o warto wspomnieć jest fakt, że Chile jest jednym z niewielu krajów na świecie wolnym od filoksery, która w drugiej połowie XIX wieku spustoszyła europejskie winnice. Dzięki w dużej mierze piaszczystym glebom i geograficznej izolacji mszyca phylloxera vastratix ominęła chilijskie winnice w skutek czego sadzonek vitis vinifera nie trzeba tutaj szczepić na podkładkach jak w Europie, choć część winiarzy od lat stosuje to jako profilaktykę w myśl lepiej zapobiegać niż leczyć.
Chilijscy winiarze w tym jeden z naszych producentów De Martino o włoskich korzeniach porównuje ten kraj do nitki makaronu ciągnącej się przez tysiące kilometrów, od zachodu odseparowany przez ocean, a od wschodu przez kilkutysięczny masyw Andów dając wyjątkowy mikroklimat do uprawy winorośli z której potrafią powstać wielkie wina chilijskie. I tak do najważniejszych regionów w których powstają wina chilijskie zalicza się położone od północy do południa:
Chile słynie głównie z dobrej jakości wina czerwonego, wśród których prym przez dłuższy czas wiodło cabernet sauvignon.
Z innych czerwonych odmian spotkać możemy także:
Z białych odmian dominuje:
Stabilny klimat, inwestycje i know-how europejskich winiarzy migrujących do Ameryki Południowej w połączeniu z wyższą wydajnością chilijskich winnic dzięki stosowaniu (niedozwolonego w Europie) nawadniania i tańszą siłą roboczą sprawiają, że najprostsze wina chilijskie są smaczne i nie kosztują wiele. W przypadku win jakościowych poprzeczka trudności zawieszona jest znacznie wyżej, bo każdy z producentów pragnie stworzyć wino oddające wyjątkowość mikroklimatu winnicy. Stąd też wiele znakomitych win chilijskich powstaje z owoców uprawianych w pojedynczych parcelach bliżej oddających charakter terroir.