Zestaw sześciu win z mniej znanych zakątków Europy. Przygodę z lokalnymi specjalnościami rozpoczynamy od czerwieni. Butelka Campolargo Vinha do Putto z kupażu lokalnych i światowych odmian pochodzi z północnej części Portugalii, regionu Bairrada znad Atlantyku. W hiszpańskiej Katalonii powstaje Capcanes Mas Picosa charakteryzujący się słodką taniną, a w Sardynii produkowane jest delikatne, ale z dobrą kwasowością Santadi Antigua – łączące lokalny szczep monica di sardegna z carignano. Ostatnim czerwonym winem w tym zestawieniu jest włoskie radosne aglianico – Ocone Vin Giocondo z Kampanii. Przemieszczając się z powrotem do Hiszpanii w Andaluzji odnajdziemy producenta Toro Albala i jego białe Dos Calveles – zaskakująco lekką, pachnącą jabłkami pozycję ze szczepu pedro ximenez. Kompozycję uzupełnia reprezentant Langwedocji, która nie jest znana z białych odmian. A szkoda, bo La Bastide Tradition Blanc z tradycyjnych lokalnych odmian to aromatyczne wino z mineralno-cytrusowym finiszem. Każda z pozycji udowadnia, że warto zejść z głównego winiarskiego szlaku, aby odnaleźć wyjątkowe smaki regionalnych rarytasów.
po prostu dla każdego coś dobrego i innego