Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Metoda appasimento znana jest powszechnie w regionie Veneto. To właśnie przy jej użyciu powstają takie wina jak słodkie Recioto della Valpolicella czy wytrawne Amarone della Valpolicella. Tej samej metody użyto przy produkcji białego wina z gorącej Sycylii. Grona autochtonicznego szczepu grillo przeszły 15 dniowy proces suszenia, dzięki któremu straciły około 15 % swojej wagi. Proces fermentacji przebiegał w stalowej kadzi w kontrolowanej temperaturze. Następnie wino dojrzewało przez kilka miesięcy na osadzie drożdżowym. W konsekwencji otrzymujemy niezwykle złożone wino o wyczuwalnych aromatach suszonych owoców i orzechów z nutą pomarańczy i grejpfruta. W ustach wino zaskakuje miękkością. Całość wieńczy długi finisz. Idealne do potraw na bazie drobiu czy ryby w sosie maślanym.