Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Lokalny specjał Tyrolu Południowego w wydaniu wzorcowym. Uprawę odmiany lagrein zapoczątkowali właśnie benedyktyni z opactwa Gries, leżącego na północnych obrzeżach miasta Bolzano. Do dziś specjalizują się w produkcji tego czerwonego wina, korzystając z winnic otaczających klasztor. Dojrzewało ono w tradycyjnych dużych beczkach dębowych przez sześć miesięcy. Zapach ewoluujący, wśród aromatów pojawiają się fiołki, śliwki, szczypta czekolady i goździków. Wyrazista kwasowość, nieco garbnika na języku i świeżość o jeżynowym posmaku pozwalają zaserwować taki trunek do dziczyzny.
Ocena: 87/100
W pierwszej chwili wino zastanawia i nieco odrzuca. Głównie ze względu na goryczkę w finiszu, podobną do smaku rozgryzionej pestki. Po chwili jednak goryczka się rozwija i przyzwoicie komponuje z owocowymi aromatami i umiarkowaną taniną. W sumie ciekawe, nieoczywiste doświadczenie.