W zestawie znajdują się trzy wina musujące z trzech wielkich regionów winiarskich. Orzeźwiający Muscat z Langwedocji o owocowym aromacie. Pełne brzoskwiń i białych kwiatów Spumante Brut, pochodzące z wybitnego regionu Marche. Nieoceniona Cava ze źródła, a więc regionu Katalonii. Te trzy tytuły sprawią wielką przyjemność miłośnikom bąbelków. A tym, którzy nie są do nich jeszcze przekonani, pozwolą rozwiać swoje wątpliwości. Podawać mocno schłodzone do przystawek, owoców morza, tapasów lub solo.
Specjaliści od muscatów ze spółdzielni Frontignan przygotowali orzeźwiające wino z bąbelkami o intrygującej nazwie. Niebieskie brzuchy (fr. les ventres bleus) to przydomek mieszkańców Frontignan, jest wiele wersji tłumaczących jego pochodzenie. Jak choćby dawna tradycja lokalna barwienia tkanin. Wino ma błyszczącą i przejrzystą suknię, i klasyczny, intensywny bukiet kwiatów i owoców tropikalnych. W ustach krągłe, ze świeżością podkreśloną musowaniem. Świetny aperitif, polubi zimne przekąski w rozmaitym stylu. I tak wygra siłą aromatu. Może też być bazą dla oryginalnych koktajli.
Mocno wytrawne wino musujące, perfekcyjnie rześki aperitif. Podstawowa cava z katalońskich piwnic Martí Serdà w wersji naturalnej, czyli bez dosładzania, charakterystycznego dla większości win musujących. Wino przejrzyste, z trwałymi bąbelkami. Młodzieńczy wigor! Świeże, owocowe aromaty. Przyjemnie szczypiące na języku. Można podać do rozmaitych, lekkich potraw, pasuje całkiem dobrze do owoców morza.
Mimo że wygląda niepozornie, to wino musujące produkowane metodą Charmata jest ważnym punktem programu jednej z najlepszych winiarni w Marchii – Garofoli. Powstało w stu procentach z odmiany verdicchio, która w apelacji Verdicchio dei Castelli di Jesi dorasta w części klasyfikowanej jako classico. Druga fermentacja w zbiorniku, w niskiej temperaturze, a następnie dojrzewanie przez ok. 6 miesięcy. Wino jest jasnej, słomkowej barwy z zielonkawymi refleksami, trwałymi bąbelkami i pianką. Paleta smaków i aromatów rozciąga się przez brzoskwinie i białe kwiaty z dużą dawką świeżości. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 8-10 stopni jako aperitif lub do zimnych przystawek i delikatnych ryb.