Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
W zestawie znajduje się sześć win ze Starego Świata – po trzy tytuły białych i czerwonych. Na sam początek degustacji kieliszki polecamy napełnić gewurztraminerem z Langwedocji – mała kwasowość i eksplozja aromatów zaostrzą apetyt na kolejne pozycje z menu. Do serów i sałatek nada się rzadko spotykany w Polsce austriacki welschriesling (pachnie polnymi kwiatami, a w smaku doszukamy się papierówek czy limonki) oraz inne niszowe wino z wyczuwalną korzennością – biel z regionalnych szczepów z portugalskiego Douro. Wśród czerwieni Włochy reprezentowane są przez żywiołowe montepulciano, Hiszpania przez charakterną pozycję z regionu Rioja, a Francja – wyrazisty kupaż tradycyjnych odmian z Bordeaux. Można je podawać kolejno do prostych potraw z kuchni włoskiej, pieczeni w sosie grzybowym oraz dziczyzny. Kompozycja idealna na wspólne biesiadowanie przy stole w długi letni wieczór.
Rzadkość na polskich stołach. Późno dojrzewający welschriesling znany jest głównie w północnych Włoszech, na Węgrzech i w Austrii. Idealna propozycja do wiosennego i letniego popijania. W kieliszku prezentuje się delikatnie słomkową, niemal transparentną barwą. Daje rześkie nuty polnych kwiatów, zielonego jabłka i limonki. Na podniebieniu kusi ciekawą fakturą, smakiem dzikiego agrestu, grejpfrutów, limonki i papierówek. W zestawieniu z delikatną, wiosenną kuchnią, przekonuje subtelnym, owocowym zakręceniem, z wyczuwalną, odświeżającą kwasowością. W Austrii pija się go z dodatkiem wody sodowej, jako popularny G’spritzer.
Naturalnie, do sznycla po wiedeńsku i sałatek owocowych.
Crianza to najczęściej strzał w dziesiątkę w relacji jakości do ceny, zwłaszcza z Rioja, gdzie warto próbować win podstarzanych w beczce. Krzaki tempranillo w średnim wieku, ręczny zbiór winogron do małych pojemników. Dojrzewanie zarówno w beczkach amerykańskich, co dla Rioja typowe, jak i we francuskich przez ponad rok. Drugie tyle obowiązkowo w butelkach i crianza gotowa. Soczyście wysycony, głęboki kolor purpury. Mocny nos tytoniowo-korzenny, ewoluuje w kierunku słodkiej czereśni. Równowaga i elegancka podbudowa tanin na podniebieniu.
Posiadłość w rękach rodziny Bessette bez przerwy od roku 1971, oddanej swej ziemi i pracy. Wina powstają w różnego rodzaju zbiornikach, kadziach stalowych, betonowych. Dojrzewają częściowo w beczkach dębowych nietypowego rozmiaru czterystu litrów. W kieliszku widoczna ciemna, błyszcząca suknia. Wyraźny aromat ciemnych owoców- w szczególności jagód, śliwek, z przyjemnym goździkowo-kawowym tłem. W ustach rześkie i smaczne, średniej wagi, z wyczuwalnym, ale zaokrąglonym garbnikiem.
Gewurztraminer to nowość w szerokiej ofercie uznanego producenta z Langwedocji i jest to pewniak dla wszystkich tych, którzy unikają wysokiej kwasowości, a jednocześnie preferują wina wytrawne wina białe. Suknia piękna, krystaliczna, o jaskrawym, żółtym kolorze. Jak to w przypadku tej odmiany bywa – w kieliszku prawdziwa eksplozja aromatów owoców tropikalnych, białych kwiatów i słodkich przypraw. W ustach harmonijne, z długim finiszem i dodatkowym akcentem przywodzącym na myśl mango. Doskonale sprawdzi się jako aperitif, ale śmiało można wypróbować w połączeniu z daniami kuchni orientalnej, wędzonymi i smażonymi rybami oraz delikatnymi deserami. Podawać w temperaturze 8-12 stopni C.
Białe wina z pięknego krajobrazem i sławnego winami Douro to wielce oryginalna, mało znana nisza. Nawet nie chodzi o kompletnie tajemnicze, regionalne i stare szczepy, ale raczej o nietypową stylistykę, i silne piętno tutejszego terroir. Górzyste, łupkowe, z ekstremalnym klimatem. I taka właśnie jest idea serii Monte Casca: by pokazać oryginalny charakter siedliska… W winie wyczuwa się korzenność, ale i morele, brzoskwinie, gruszki, oraz białe kwiaty. W ustach jest ono pełne, gęste w fakturze, z odrobiną cytrynowej świeżości. Pasuje do miękkich serów, past i przekąsek z owocami morza.
Abruzja to słońce Italii zgromadzone w dojrzałych gronach montepulciano. Niedaleko Pescary nad Adriatykiem leżą winnice Tenuta del Priore. Wino lekko rustykalne w charakterze, porządny trunek do mięsnych potraw popularnej kuchni włoskiej. Nasycona barwa fioletu i purpury. Aromaty ciemnych owoców takich jak porzeczki, morwy, mieszają się z akcentami ziemistymi i korzennymi. Na podniebieniu jest trochę garbnika, posmak rozgrzewający z owocowym niuansem.