Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
W zestawie znajdują się 3 wina białe i 3 czerwone. Wszystkie pochodzą z krajów Starego Świata. Białe tytuły to riesling z Rheingau, sauvignon blanc z Austrii oraz kupaż z portugalskiego regionu Tejo. Czerwień reprezentuje Chianti, Arlanza Roble z Hiszpanii oraz apelacja Saint-Mont z południowego zachodu Francji. Wachlarz europejskich smaków i aromatów zamkniętych w butelce.
Rześkie wino znad Tagu, oparte o klasyczne odmiany portugalskie. Aromat roślinny i cytrynowy, z delikatnym wątkiem miodu i jogurtu. W ustach całkiem gładkie, ożywione chrupką kwasowością, typową dla odmiany arinto. Finał przynosi nieco migdałowej goryczki. Uniwersalny charakter przyjemnie orzeźwiającej bieli pasuje do wiosennej sałatki, makaronu z warzywami albo miękkiego sera.
Uczciwy w najlepszym tego słowa znaczeniu, półwytrawny riesling, który przypadnie do gustu wszystkim entuzjastom delikatnych win o lekko wyczuwalnej słodyczy. Powstał w regionie, w którym winorośl uprawiana była już w II wieku! Profil aromatyczny charakteryzują typowe dla młodych win z tej odmiany zapachy grejpfruta, skórki cytrynowej, miodu i kwiatów. W ustach daje o sobie znać słodycz i kwasowość w świetnej proporcji. Długa końcówka z przyjemnym akcentem mineralnym pozostawia wrażenie dobrze skrojonego wina. Sprawdzi się jako aperitif, ale także w połączeniu z pikantną kuchnią wschodnią lub jako dodatek do miękkich serów. Podawać schłodzone.
Podręcznikowy przykład wykorzystania walorów siedliska, jakim dla tego sauvignon jest Burgenland. Wino ma bardzo miłą dla oka prezencję w postaci złocistej barwy. W nosie kusi bukietem passiflory, słodką, miodną nutą kapitalnie skojarzoną z liczi i – dla przeciwwagi – limonką. W ustach pojawia się nieco pikantnych niuansów, ale wino pozostaje przy tym świeże i czyste owocem. Zbalansowanej i harmonijnie ułożonej w ustach strukturze przygrywa jeszcze dojrzałe mango, brzoskwinie, agrest i kiwi. W końcówce pozostawia uczucie świeżości i dobrego balansu.
Na stole ucieszy w towarzystwie świeżych sałatek, owoców morza i delikatnych ryb.
Bardzo pijalne, delikatne wino z Toskanii. Bazuje na sangiovese, kluczowej odmianie regionu. Dojrzewanie przebiegało głównie w kadziach stalowych, a także po części w dużych, używanych beczkach przez trzy miesiące. W kieliszku aromaty owocowe z silnym akcentem wiśniowym. Jest lekkie i łagodne w smaku, więc można podać je do wędlin, salami czy szynki, najlepiej nawiniętej na paluszki crostini, albo innych przekąsek w południowoeuropejskim stylu.
Jako prawdziwy symbol związku z winami z Saint-Mont, czarne berety były noszone przez tutejszych winiarzy z pokolenia na pokolenie. Kooperatywa Plaimont jest dumna ze swoich korzeni, stara się więc odzwierciedlać tradycje, charakter i hojność południowo-zachodniej Francji. Wino powstało na bazie 3 odmian. W mieszance dominuje tannat, który został wsparty jeszcze dodatkiem odmian pinenc i cabernet sauvignon. Zbiory odbywają się ręcznie. Wino przepełnione jest bogactwem aromatów waniliowych, kawowych i pikantnymi nutami pochodzącymi z tutejszych winogron tannat. Charakterystyczna, bardzo ciemna barwa. Zauważalna, choć nienachalna kwasowość, której jednak po drodze z dość silnym i dojrzałym owocem. W ustach pierwsze skrzypce gra sprzężenie wiśni, porzeczek i gorzkiej czekolady. Taniny zmiękczone najpewniej przez mikrooksydację, która w przypadku młodych win jest od początku lat 90., kiedy została wymyślona, dość powszechnym rozwiązaniem. Dzięki temu, garbnika jest w sam raz, żeby podzielać fascynację właścicieli czarnych beretów. Na stole świetnie zagra z jagnięciną, wieprzowiną, wołowiną i z miękkimi serami.
Solidne wino iberyjskie z krwi i kości, czuć w nim i wyraźną beczkę, i soczysty, dojrzały owoc. Nowa kastylijska apelacja przynosi wiele satysfakcji. Wino leżakowało przez cztery miesiące w beczkach, głównie z francuskiej dębiny. Ma głęboką barwę i apetyczny aromat. Goździki i lukrecja z nieco balsamicznym charakterem odsłaniają nuty konfiturowych porzeczek i jagód. W ustach żywe, nieprzesłodzone, z wyczuwalną strukturą garbnika. Kulturalna równowaga. Dość uniwersalne i plastyczne, nadaje się do serów, potraw z grilla, zapiekanek warzywnych i mięsno-warzywnych.