Dostawa do automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
W zestawie jest sześć win – 3 czerwone i 3 białe, jedno z nich to wino słodkie. Mamy tu przegląd różnych regionów i szczepów. Wina będą świetnie się sprawdzać do jedzenia, jak i degustowane samodzielnie – są lekkie i niezobowiązujące. Wśród sześciu butelek jest białe wino z Nowej Zelandii i czerwone carmenere z Chile. Hiszpania reprezentowana jest przez jedną z najpopularniejszych pozycji z naszej oferty – Betolę z regionu Jumilla. Z południa Francji pochodzi Pomerols Le Montalus. Jest też popularne vinho verde z północy Portugalii i lekko musujące, słodkie moscato z Włoch. Zestaw o topowym stosunku jakości do ceny – pewniak dla niezdecydowanych.
Vinho verde, czyli portugalski sposób na zmęczenie i gorący dzień! Błyszcząca suknia, jasna, z refleksami białego złota, a także tytułowej zieleni. W zapachu raczej delikatne, owocowe, zapowiadające rześkość limonki oraz morele. Wyraźne i zdecydowane na podniebieniu: rześkość na pierwszym miejscu! Jest to świetny aperitif, klasyczne wino niezobowiązujące i codzienne, pasować też może do przekąsek i sałatek, a szczególnie do owoców morza. Wino może posiadać szczątkową zawartość CO2
Górski pejzaż i nazwa nie są przypadkowe, bowiem winnice korzystają z dobrej ekspozycji wzgórz Costieres de Pomérols. Dodatkowo łagodny klimat śródziemnomorski pozwala dojrzeć gronom idealnie. Wino ma barwę błyszczącą w odcieniu wiśni. Przyjemne aromaty malin i jagód, z delikatnym akcentem korzennym. W ustach świeże, owocowe ze szczypiącą nutką przyprawową. Lekkie wino do przekąsek albo prostego poczęstunku jak choćby sałatka nicejska i skrzydełka z grilla.
Klasyczne grona „chilijskiego” carmenère ze zrównoważonych upraw winorośli podkreślają elegancki charakter owocu. Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Nuty mentolowe, czerwona papryka, świeże owoce, cassis i tytoń. Doskonałe do drobiu, zwłaszcza kurczaka lub indyka z grillowanymi warzywami. Przyjazne i opanowane, dość harmonijne.
Niezwykle przystępne i ekspresyjne sauvignon nowozelandzkie. Reprezentatywne i klasyczne zarazem dla stylu Marlborough – regionu pionierskiego w krótkiej historii winiarstwa tego egzotycznego archipelagu. Pochodzi z niewielkiej winiarni rodzinnej Konrada Hengstlera, doświadczonego winiarza o niemieckich korzeniach. Skrząca się, jaśniutka suknia o widocznej gęstości. Bogaty owocem nos opiera się o nuty cytrusowe, z wyraźnym agrestem, kiwi i grejpfrutem. W palecie harmonia kwasowej świeżości z pewnym ciężarem słodkiego owocu i mineralnym akcentem wysuszenia. Znakomicie pijalne!
Wino pełne młodzieńczej werwy i owocowego charakteru. Selekcja najlepszych owoców z młodszych winnic i stalowe kadzie wiernie oddają cechy każdej odmiany. Ekspresyjny, przykuwający uwagę aromat. Ciemne jagody z balsamicznymi i korzennymi nutami, zioła i przyprawy… krągłe, rześkie owocem na podniebieniu. Do wina: wędzone wędliny, wędzone, tłuste ryby, jak łosoś, dorsz czy tuńczyk. Bakłażany zapiekane z parmezanem w kuchni wegetariańskiej.
Przyjemne i bardzo aromatyczne wino musujące z północy Włoch. Podstawę stanowi tu odmiana muscat, znana z intensywności i bogactwa zapachów. Wino ma przejrzysto-perłową barwę z niedużymi bąbelkami widocznymi w kieliszku. Przykuwa uwagę aromatami miodowymi, dojrzałych owoców i ziół. Na podniebieniu równowaga słodyczy i rześkości, wzmacnianej przez szczypiące bąbelki. Sycący aperitif, ale też i znakomite towarzystwo tart czy innych deserów z owocami.