Na zestaw składają się dwie białe pozycje: bogate włoskie chardonnay od producenta Giusti i beczkowane sauvignon blanc z Bordeaux. Czerwone tytuły to aromatyczne nowozelandzkie pinot noir, solidna Rioja w wersji crianza, włoskie primitivo z najwyższej półki ze słodkim akcentem oraz zaskakujący doskonałą jakością w stosunku do ceny francuski kupaż merlot z cabernet franc z Saint-Émilion. Kompozycja została przygotowana w taki sposób, aby ucieszyć i zaskoczyć osoby znające się na winie i takie, które poszukują win z klasą. Świetny prezent dla koneserów i początkujących. Zestaw dostępny jest również w skrzynce drewnianej.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Crianza to najczęściej strzał w dziesiątkę w relacji jakości do ceny, zwłaszcza z Rioja, gdzie warto próbować win podstarzanych w beczce. Krzaki tempranillo w średnim wieku, ręczny zbiór winogron do małych pojemników. Dojrzewanie zarówno w beczkach amerykańskich, co dla Rioja typowe, jak i we francuskich przez ponad rok. Drugie tyle obowiązkowo w butelkach i crianza gotowa. Soczyście wysycony, głęboki kolor purpury. Mocny nos tytoniowo-korzenny, ewoluuje w kierunku słodkiej czereśni. Równowaga i elegancka podbudowa tanin na podniebieniu.
Skromniutka winiarnia założona w 1997 roku, z ledwie pięciohektarową winnicą, za to w sławnym i prestiżowym regionie prawobrzeżnego Bordeaux. Owoce z dwudziestoletnich krzewów trafiają do tradycyjnych kadzi betonowych, a następnie dojrzewają w beczkach, głównie jednosezonowych. Bukiet ewoluujący, z początku skórzany i ziemisty, przechodzi w dobrą owocowość, spod znaku pestkowych i leśnych jagód. Eleganckie na podniebieniu, delikatne w dotyku, ale z wyczuwalną podbudową zdrowych garbników.
Dumny napis „Grand Vin de Bordeaux” na etykiecie zdradza, że jest to pierwsze wino Château Roquefort – bardzo nowoczesnej winiarni należącej do rodziny Bellanger i zaliczanej do czołówki w Entre-Deux-Mers. Do jego produkcji używane są wyłącznie najlepsze grona sauvignon blanc dorastające na gliniasto-ilastym terroir najlepszych parceli. Po fermentacji, wino spędziło 10 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Wyczuwalne są aromaty owoców tropikalnych i cytrusowych z delikatnym muśnięciem nut maślano-waniliowych pochodzących z beczki. W ustach krągłe i gładkie. Można łączyć z potrawami na bazie tłustych ryb i smażonych owoców morza.
Bogate i eleganckie, jak przystało na wenecką arystokrację, chardonnay bez posmaku dębowego. Dojrzewało długo na osadzie drożdżowym, ale tylko w kadziach stalowych. Wino ma stonowaną, słomkową barwę, o widocznej gęstości. Bukiet klasyczny dla tej burgundzkiej odmiany, intensywnie owocowy. Wyczuwa się jabłka odmiany koksa, brzoskwinie i cytrusy, oraz wątki kwiatowe. Łagodne i pełne na języku, o miodowej fakturze i rześkiej końcówce. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie niskokalorycznych przystawek, zup, dań warzywnych, także z dodatkiem jaj.
Po lekkim oszołomieniu wybitnym białym winem z Nowej Zelandii, świat pokochał tutejsze pinoty! Ta arystokratyczna i kapryśna odmiana w ojczyźnie kiwi święci triumfy. Pinot aromatyczny, poezja czerwonych owoców. Barwa przejrzystej czerwieni z refleksami jasnorubinowymi. Wśród czytelnych zapachów można wyróżnić: galaretkę wiśniową, żurawiny i truskawki z eleganckimi akcentami skóry. Kapitalnie orzeźwiające na języku, niepostrzeżenie wsparte taninami z beczki. Trwały posmak wieńczy dzieło. Można próbować z cielęciną albo pieczonym drobiem.
W nieprzeniknionej rubinowej barwie zapowiada się bogate ciało. Wino ma wyrafinowany bukiet utkany z aromatów czarnej wiśni i jeżyn, z niuansami czekolady i wanilii. Miękkość i sprężystość zawdzięcza taninom i słodkiemu akcentowi, które w tym przypadku decydują o fantastycznej pijalności. W ustach krągłe i dość mocarne. Alkohol nie wystaje z silnego owocu. Znakomita lektura dla znudzonych winami napompowanymi beczkowymi aromatami. Dojrzewanie w beczkach z francuskiego dębu przez 5 miesięcy przydaje mu tylko powabu i elegancji, nie mącąc wrażenia owocowej frajdy.