Sześć win z prestiżowego regionu Rioja, który jest zarazem pierwszą hiszpańską apelacją. Zestaw stanowi kompaktowy przegląd przez lokalne style. Znajdziemy tu dwa wina białe i cztery czerwone, w tym 3 tytuły dojrzewane w beczce. Casa Primicia i David Moreno to cenieni producenci z podregionów Rioja Alavesa i Rioja Alta.
Białe wino z prestiżowego regionu Rioja. Aromatyczne i orzeźwiające. Fermentowane w beczkach dębowych dla dodania charakteru. Dojrzewało pięć miesięcy na osadzie, już tylko w kadziach stalowych. Kupaż na bazie lokalnej odmiany viura. Jasnosłomkowa suknia, intensywny zapach owoców. Z początku gruszki i brzoskwinie z przyjemnym akcentem jogurtu waniliowego, później nuty cytrusów. Na podniebieniu kremowe i bardzo gładkie ze świeżym posmakiem finałowym.
Crianza to najczęściej strzał w dziesiątkę w relacji jakości do ceny, zwłaszcza z Rioja, gdzie warto próbować win podstarzanych w beczce. Krzaki tempranillo w średnim wieku, ręczny zbiór winogron do małych pojemników. Dojrzewanie zarówno w beczkach amerykańskich, co dla Rioja typowe, jak i we francuskich przez ponad rok. Drugie tyle obowiązkowo w butelkach i crianza gotowa. Soczyście wysycony, głęboki kolor purpury. Mocny nos tytoniowo-korzenny, ewoluuje w kierunku słodkiej czereśni. Równowaga i elegancka podbudowa tanin na podniebieniu.
Obowiązkowy rok w beczkach i dodatkowe pół na stabilizację i naturalną filtrację przy pomocy białek jaj kurzych. Kolejne dwa lata dojrzewania w butelce - i tak rodzi się bogactwo reserva. Już w pierwszym nosie wyczuwa się kulturę i moc złożonego trunku. Uderzają dobitne nuty korzenne: cynamon, kokos i wanilia. Po napowietrzeniu pojawiają się pestkowe nuty i konfitura wiśniowa. W ustach korpulentne, złożone z dobrze zaznaczoną kwasowością. Ma kilkuletni potencjał. Można dekantować i podać do dojrzałego sera albo pieczonej jagnięciny.
Młode wino (hiszp. joven) z Rioja to przede wszystkim ekspresja odmiany winorośli tempranillo. Wiśniowa i fioletowa, żywa i intensywna barwa, dzięki maceracji skórek winogron na zimno. Kapitalnie aromatyczne, cieszy soczystą morwą i maliną, w tle nawet nuta galaretki truskawkowej i lukrecji. Świeże i sprężyste na języku, wręcz szczypiące rześkim owocem. Doskonale pobudza apetyt, komponuje się z przekąskami, dojrzewającymi wędlinami na zimno.
Mało znane, białe oblicze win z najważniejszej krainy winiarskiej Iberii. Lokalny szczep o swojskiej nazwie viura, występuje też pod nazwą macabeo. Daje wino rześkie i aromatyczne. W kieliszku słonecznej jasności barwa. Zapachy cytryny, zielonego jabłka, odrobinę pokrzywy. Na języku rześkie, przy tym niezbyt wytrawne. Jego lekka budowa dobrze komponuje się z delikatnymi daniami na przystawkę, jak na przykład krewetki albo sałatka grecka.
Wino młode, dla równowagi leżakowane krótko, niecałe pół roku, w dębinie. Były to tradycyjne w Rioja beczułki z dębu amerykańskiego. Korzenno tostowe akcenty uwalniają stopniowo nuty ciemnych owoców, bardzo czereśniowe. W zapachu pozostaje sporo słodyczy owocowej, ze szczypiącymi akcentami korzennymi, charakterystycznymi dla tempranillo. W ustach nieco śliwkowe, świeże i lekkiej budowy. Subtelnie obramowane wytrawnością. Nieco goryczkowa, krótka końcówka. Pasuje do ryżu z warzywami, bądź makaronu z mięsem.