Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Winiarze z Nowego Świata prezentują swoje flagowe tytuły.
W sumie jest tu sześć win, cztery czerwone i dwa białe. Rodzina De Martino i chilijski carmenere. Jean Bousquet i jego malbek z pustynnej Mendozy. Oraz aromatyczne sauvignon blanc z Nowej Zelandii – spod ręki Konrada Hengstlera. Wina te powstają w doskonałych warunkach klimatycznych południowej półkuli. Śmiało mogą konkurować z czołowymi tytułami z Europy. Ale nie muszą, bo zdobyły sobie już wielu fanów.
Klasyczne grona „chilijskiego” carmenère ze zrównoważonych upraw winorośli podkreślają elegancki charakter owocu. Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Nuty mentolowe, czerwona papryka, świeże owoce, cassis i tytoń. Doskonałe do drobiu, zwłaszcza kurczaka lub indyka z grillowanymi warzywami. Przyjazne i opanowane, dość harmonijne.
Niezwykle przystępne i ekspresyjne sauvignon nowozelandzkie. Reprezentatywne i klasyczne zarazem dla stylu Marlborough – regionu pionierskiego w krótkiej historii winiarstwa tego egzotycznego archipelagu. Pochodzi z niewielkiej winiarni rodzinnej Konrada Hengstlera, doświadczonego winiarza o niemieckich korzeniach. Skrząca się, jaśniutka suknia o widocznej gęstości. Bogaty owocem nos opiera się o nuty cytrusowe, z wyraźnym agrestem, kiwi i grejpfrutem. W palecie harmonia kwasowej świeżości z pewnym ciężarem słodkiego owocu i mineralnym akcentem wysuszenia. Znakomicie pijalne!
Soczysty owocem, elegancki garbnikiem i nieskomplikowany, autentyczny, taki właśnie powinien być argentyński malbec. Ten od Bousqueta może być wzorcowy! Sadzony ręką francuskiego winiarza w piaszczystej glebie Tupungato, już po kilku latach pokazał klasę, a dziś, po kilkunastu, jest w coraz lepszej formie! Wino jest harmonijne, subtelnie wsparte beczką, skupia się na ekspresji owocu. Purpurowa suknia, lekko przydymiony nos odsłania nuty pestkowe śliwek, czereśni i wiśni. W ustach żywy, soczysty, lekko ściągający. Liczne nagrody zasłużone.