Włoskie wina na co dzień w doskonałej cenie.
Włochy to obok Francji i Hiszpanii jeden z trzech gigantów światowego winiarstwa. Bogactwo lokalnych odmian winorośli, warunków klimatycznych i tradycji przyciąga wielu amatorów wina. Do tego doskonała włoska kuchnia, z którą tak cudownie będą się łączyć chianti czy soave z naszego zestawu. Oprócz nich znajdziecie tu także barberę z Piemontu. Dwa wyraziste wina z Sycylii – biały kupaż oraz nero d’avola. I na koniec czerwone IGT Toscano. W sumie 4 czerwone i dwa białe. Codzienne, dobrze zrobione wina – nie tylko dla fanów Italii.
Codzienne, rzetelne wino toskańskie do lekkich posiłków. Kupaż na klasycznym sangiovese, tradycyjnie, jak w dawnych chianti, wzbogacany odmianami białymi. Żywa, rubinowa suknia. Owocowy aromat, skoncentrowany na soczystych wiśniach. Świeże w smaku, pasuje do przystawek, do gotowanych warzyw lub mięs.
Mówi się, że Toskania jest stolicą sangiovese. A chianti to znana i ceniona apelacja, która reprezentuje tę włoską odmianę. W tym wydaniu mamy do czynienia z delikatnym, ale złożonym winem. Barwa jest rubinowa. Aromaty to przede wszystkim czerwone owoce i akcenty kwiatowe. To łatwe w konsumpcji chianti będzie pasować doskonale do dań kuchni włoskiej, wędlin, makaronów, a także jako aperitif. Delikatny garbnik i zaznaczona kwasowość będą doskonałym kompanem jedzenia.
Księżyc czerwony to blask najsławniejszej odmiany winorośli z Sycylii. Nero d’Avola oczarowuje żywością aromatów owocowych z korzenną nutką. Winiarnia Vaccaro leży na zachodzie wyspy w miejscowości Salaparuta. Winorośl uprawia się tu od czasów greckiej kolonizacji w starożytności. Wino dojrzewało tylko w kadziach stalowych, dla zachowania świeżości. Ma głęboką barwę rubinu i moc zapachów owoców leśnych. Świetne do makaronów z sosem pesto.
Regionalna, autochtoniczna odmiana barbera w wersji lekkiej i niebeczkowanej. Wino o owocowym charakterze aromatów, idealne na co dzień. Ręczny zbiór owoców. Błyszcząca, lekka, rubinowa suknia. Aromaty czerwonych owoców pestkowych, śliwek ze szczyptą przypraw korzennych. Dość uniwersalne i przyjazne w smaku, delikatnej budowy, kwaskowate i niezbyt wytrawne.
Żółty księżyc to kupaż podstawowej, białej odmiany sycylijskiej z kosmopolityczną chardonnay. Jest więc tu owocowa krągłość i cytrynowa świeżość. Winnice na zachodzie gorącej wyspy, w prowincji Trapani, dają idealną ekspozycję. Wino jest rześkie, kwiatowe w zapachu. Na podniebieniu krągłe, z cytrusowym posmakiem, ożywione kwasowością. Uniwersalne na co dzień, dobre do zimnych przekąsek, zwłaszcza z morskim akcentem.