Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł
Zapraszamy na pierwsze wirtualne spotkanie i degustację, którego gościem specjalnym jest Felix Coloma - producent Bodegas Coloma, który, prosto z hiszpańskiej winnicy, opowie nam o swoich winach i regionie Extremadura, w którym powstają.
Zapraszamy na pierwsze wirtualne spotkanie i degustację, którego gościem specjalnym jest Felix Coloma – producent Bodegas Coloma, który, prosto z hiszpańskiej winnicy, opowie nam o swoich winach i regionie Extremadura, w którym powstają.
Podczas spotkania z producentem – jednym z trójki rodzeństwa winiarzy młodego pokolenia, poznamy bliżej mniej znany region winiarski jakim jest Extremadura. Dowiemy się jaka jest specyfika i na czym polega wyjątkowość miejsca, w którym powstają wina rodziny Coloma. W trakcie degustacji spróbujemy rzadkiej odmiany alarije, ciemnego i aromatycznego graciano oraz wyjątkowo krągłego merlota, którego krzewy należą do najstarszych w całej Hiszpanii. Z pewnością znajdziemy również kilka nowych inspiracji kulinarnych.
Już dziś zapraszamy serdecznie na to wyjątkowe wydarzenie, podczas którego dowiedzą się Państwo wszystkich interesujących szczegółów, których nie sposób odnaleźć na etykietach win.
Spotkanie rozpocznie się we piątek, 22.10.2021 o godzinie 18:00.
Czas trwania: 1 godzina.
Prowadzący: Felix Coloma i Tomasz Macewicz
Do degustacji przygotowaliśmy specjalny zestaw Online tasting: Coloma. W zestawie 10% taniej! DODAJ DO KOSZYKA.
Zamów i opłać zestaw do wtorku, 19.10.2021 do godziny 15:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją.
Zapisanie się na degustację online umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
Tematy poruszane w trakcie spotkania:
1. Extremadura – wyjątkowy region winiarski w Hiszpanii
2. Gatunki wina omówione przez samego winiarza z rodziny Coloma
3. Praca w winnicy od kuchni
4. Kulinarne inspiracje
Przewidujemy również możliwość zadawania przez Państwa pytań producentowi.
UWAGA! Spotkanie będzie prowadzone w języku angielskim.
W ramach projektu przywrócenia autochtonicznych, niemal wymarłych odmian winorośli z gorącej Estremadury, pojawiła się w bodedze Coloma tajemnicza alarije. Odmiana ta dobrze znosi upalny klimat i daje dość bogate wino, przypominające aromatyczne trunki ze szczepu malvasia. Eksperymentalna uprawa obejmuje ponad półtora hektara winnicy. Wino ma oryginalny, świeży zapach z wyraźną nutą grejpfruta i anyżku. W posmaku żywe i owocowe, a przy tym z niezłym ciałem. Nadaje się znakomicie do hiszpańskich przystawek tapas.
Aromatyczne i przyjemnie ewoluujące wino, oparte o delikatną odmianę graciano, znaną ze sławnej Rioja. Krzewy te dobrze znoszą wysokie temperatury, dają bardzo mało gron, zatem ciekawostka warta spróbowania! Wino mocno aromatyczne, przynosi skojarzenia z zapachami owoców pestkowych i wiśniami w czekoladzie. Na podniebieniu gładkie i delikatne, z nutką słodyczy dojrzałego owocu. W końcówce gładkie, nieco balsamiczne. Dobre do grillowanych i pieczonych mięs, szczególnie do jagnięciny.
W rozgrzanej słońcem Estremadurze cienka skórka merlota dojrzewa bardzo szybko. Ręczne zbiory w pełni dojrzałych gron możliwe są tu już w końcu sierpnia. Efekt potrafi zdumiewać i dawać dużo ciekawych wrażeń. Propozycja z bodegi sióstr Coloma to prawdziwy koncert na ziołową nutę. Rozmaryn, mięta i szałwia powoli i z zazdrością odsłaniają owocowe oblicze francuskiej odmiany. Przyjemnie welwetowy dotyk czereśni, śliwki i kakao na podniebieniu zdradza dość czytelnie merlotową proweniencję tego wina. Nieco perfumowany aromat, od którego trudno uwolnić się w końcówce, to efekt użycia amerykańskich beczek, w których, z pożytkiem dla harmonii, wino spędziło okrągłe sześć miesięcy. Indyk w wiśniach z rozmarynem, szynki iberyjskie, ale i sery z orzechami, to dobry trop, by cieszyć się nim w pełnej krasie.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!