Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Webinar na żywo, prosto z hiszpańskiej winnicy Bodegas Coloma! Zapraszamy na spotkanie, którego gościem specjalnym będzie Felix Coloma, który opowie nam o swoich winach i regionie Extremadura, w którym powstają.
Webinar na żywo, prosto z hiszpańskiej winnicy Bodegas Coloma! Zapraszamy na spotkanie, którego gościem specjalnym będzie Felix Coloma, który opowie nam o swoich winach i regionie Extremadura, w którym powstają.
Podczas spotkania z producentem – jednym z trójki rodzeństwa winiarzy młodego pokolenia – poznamy bliżej mało znany region winiarski jakim jest Extremadura. Dowiemy się jaka jest specyfika i na czym polega wyjątkowość miejsca, w którym powstają wina rodziny Coloma.
W trakcie degustacji spróbujemy rzadkiej odmiany alarije, ciekawego kupażu na bazie pinot noir i garnachy tintorera oraz pełnego merlot, powstającego ze starych nasadzeń. Z pewnością znajdziemy również kilka nowych inspiracji kulinarnych.
Już dziś zapraszamy serdecznie na to wyjątkowe wydarzenie, podczas którego dowiedzą się Państwo wszystkich interesujących szczegółów, których nie sposób odnaleźć na etykietach win.
Spotkanie rozpocznie się we czwartek, 05.12.2024 o godzinie 18:00.
Czas trwania: 1 godzina.
Prowadzący: Felix Coloma i Małgorzata Sułek
Do degustacji przygotowaliśmy specjalny zestaw Online tasting: Coloma. Wina w zestawie 10% taniej! Osoby, które zamówią zestaw win zapraszamy na webinar bezpłatnie! DODAJ DO KOSZYKA.
Zamów i opłać zestaw do poniedziałku, 02.12.2024 do godziny 15:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją.
Nie pasuje Ci termin? Nie szkodzi! Zapisanie się na webinar umożliwi również obejrzenie nagrania później (nagranie będzie dostępne przez 48 godzin).
Tematy poruszane w trakcie spotkania:
1. Extremadura – wyjątkowy region winiarski w Hiszpanii.
2. Degustacja wybranych win i omówione ich przez samego winiarza z rodziny Coloma.
3. Tajniki pracy w winnicy.
4. Kulinarne inspiracje – łączenie wina z jedzeniem.
Przewidujemy również możliwość zadawania przez Państwa pytań producentowi.
UWAGA! Spotkanie będzie prowadzone w języku angielskim.
W ramach projektu przywrócenia autochtonicznych, niemal wymarłych odmian winorośli z gorącej Estremadury, pojawiła się w bodedze Coloma tajemnicza alarije. Odmiana ta dobrze znosi upalny klimat i daje dość bogate wino, przypominające aromatyczne trunki ze szczepu malvasia. Eksperymentalna uprawa obejmuje ponad półtora hektara winnicy. Wino ma oryginalny, świeży zapach z wyraźną nutą grejpfruta i anyżku. W posmaku żywe i owocowe, a przy tym z niezłym ciałem. Nadaje się znakomicie do hiszpańskich przystawek tapas.
Nietypowy kupaż pinot noir i garnachy tintorera z hiszpańskiej Ekstremadury. Krótka, dziesięciodniowa maceracja na skórkach, a następnie trzymiesięczne dojrzewanie w beczkach z amerykańskiego dębu. Kolor intensywnie rubinowy z fioletowymi refleksami. Wino kusi nutami owoców czerwonych, takich jak wiśnie i maliny. W ustach nuty owocowe przeplatają się z jogurtowymi. Całości dopełnia soczysta kwasowość, jedwabiste taniny i długi finisz. Idealnie sprawdzi się do wątróbki, miękkich serów i marynowanego mięsa.
W rozgrzanej słońcem Estremadurze cienka skórka merlota dojrzewa bardzo szybko. Ręczne zbiory w pełni dojrzałych gron możliwe są tu już w końcu sierpnia. Efekt potrafi zdumiewać i dawać dużo ciekawych wrażeń. Propozycja z bodegi sióstr Coloma to prawdziwy koncert na ziołową nutę. Rozmaryn, mięta i szałwia powoli i z zazdrością odsłaniają owocowe oblicze francuskiej odmiany. Przyjemnie welwetowy dotyk czereśni, śliwki i kakao na podniebieniu zdradza dość czytelnie merlotową proweniencję tego wina. Nieco perfumowany aromat, od którego trudno uwolnić się w końcówce, to efekt użycia amerykańskich beczek, w których, z pożytkiem dla harmonii, wino spędziło okrągłe sześć miesięcy. Indyk w wiśniach z rozmarynem, szynki iberyjskie, ale i sery z orzechami, to dobry trop, by cieszyć się nim w pełnej krasie.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!