Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Zapraszamy na wirtualne spotkanie i degustację, którego gościem specjalnym jest Victor Fuentes z winnicy Finca Rio Negro, który, prosto z hiszpańskiej winnicy, opowie nam o winach bodegi i prowincji Guadalajara, w której powstają.
Zapraszamy na wirtualne spotkanie i degustację, którego gościem specjalnym jest Victor Fuentes z winnicy Finca Rio Negro, który, prosto z hiszpańskiej winnicy, opowie nam o winach bodegi i prowincji Guadalajara, w której powstają.
UWAGA! Uczestnictwo w degustacji jest bezpłatne z zestawem specjalnym Trójka z Finca Rio Negro, który jest dostępny w promocyjnej cenie -10%
DODAJ DO KOSZYKA.
Bezpłatnie zapraszamy również wszystkich członków programu Wino Grono: Dołącz do klubu by móc bezpłatnie zapisać się na wydarzenie, a następnie zapisz się bezpłatnie! Zapisy są obowiązkowe.
Już dziś zapraszamy serdecznie na to wyjątkowe wydarzenie, podczas którego dowiedzą się Państwo wszystkich interesujących szczegółów, których nie sposób odnaleźć na etykietach win.
Spotkanie rozpocznie się w czwartek, 5.05.2022 o godzinie 18:30.
Czas trwania: 1 godzina.
Prowadzący: Małgorzata Sułek oraz gość specjalny Victor Fuentes
Zapisanie się na degustację online umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
Przewidujemy również możliwość zadawania przez Państwa pytań producentowi.
Spotkanie będzie prowadzone w języku angielskim.
Dowiedz się więcej o Finca Rio Negro.
Aromatyczny eksperyment z północy Hiszpanii, z wysoko położonych winnic. Bogate białe wino trzymane na osadzie kilka miesięcy, leżakowane tylko w butelkach. Ma zdecydowane i trwałe zapachy cytrusów, kwiatów i ziół, przypominających także nieco muszkaty. Rozpoznawalne są gruszki, ananasy oraz płatki róży. Jakkolwiek wytrawne w smaku, to przeplata się w nim rześkość i słodycz owocu. Faktura jest gładka, ale gęsta i ciężka. Posmak dość trwały i charakterny. Wino na tyle treściwe i oryginalne, że warto je konsumować bez jedzenia.
Ciekawy kupaż tempranillo i francuskich odmian z wysokogórskich winnic o ubogich glebach, u podnóża parku narodowego Guadalajara. Wino leżakowało w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez rok. Ma elegancką, wiśniową suknię i bogaty bukiet. Składa się on z warstwy korzennej: kokos, kawa i gorzka czekolada, oraz ładnie dojrzałej, owocowej: śliwki, czereśnie, morwy. Wszystko dobrze zintegrowane, wyważone, z balsamicznym i mineralnym zapleczem. Na podniebieniu mocne, treściwe garbnikiem. Ma świeży i długotrwały finał. Ilość złotych medali i wysokich ocen nie pozwala na obojętność.
Tytułowe „992“, to wysokość nad poziomem morza, na której znajduje się parcela z winogronami tempranillo i syrah użytymi do stworzenia tego wina. Ciekawostką jest, że obie odmiany rosną w jednym ciągu i prowadzone są – podobnie, jak w Bordeaux i Szampanii – w systemie Cordon Royat. Jest to kosztowny sposób mocowania krzewów do rozpiętych przy nich drutów. Dzięki tej metodzie, wszystkie winogrona na krzakach mają równy dostęp do światła. Dbałość o jakość przejawia się również w ręcznych zbiorach i starannej seekcji winogron. Starzenie wina przebiegało na naturalnym osadzie przez okres 2 miesięcy w kadziach, a następnie przez 7 miesięcy we francuskich beczkach z drewna dębowych lasów słynnego Allier (60%) i w beczkach amerykańskich (40%). Przydało to winu elegancji wyrażonej nutami tostowymi i waniliowymi, którym towarzyszy delikatna, kapitalnie zestrojona z owocowością, ornamentyka sephorowa. W kieliszku kusi czysta, purpurowa barwa. Intensywny bukiet rozpieszcza świeżością fiołków i owoców ze ściółki leśnej. W smaku dopieszcza zgrabnym połączeniem czerwonych jagód kojarzących się z soczystością konfitur, dojrzałymi porzeczkami i ożywczą kwasowością. Finał przynosi długotrwały zachwyt nad intensywnością i harmonijnością kompozycji.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!