Zapraszamy na wirtualne spotkanie i degustację, którego gościem specjalnym jest Michael Seresin z winnicy Seresin Estate, który, prosto z Nowej Zelandii, opowie nam o niezwykłej produkcji win z południowej półkuli.
Zapraszamy na wirtualne spotkanie, którego gościem specjalnym jest Michael Seresin z winnicy Seresin Estate, który, prosto z Nowej Zelandii, opowie nam o niezwykłej produkcji win z południowej półkuli.
Swoje uznanie dla produkowanych w ramach koncepcji biodynamiki, z poszanowaniem natury i ograniczeniem ingerencji w proces fermentacji win z Marlborough będziemy mogli wyrazić podczas spotkania z udziałem samego Michaela Seresina. Na nasze specjalne zaproszenie odwiedzi on nas już w sierpniu!
UWAGA! Uczestnictwo w degustacji jest bezpłatne z zestawem specjalnym Nowozelandzkie Trio, który jest dostępny w promocyjnej cenie -10%
DODAJ DO KOSZYKA.
Bezpłatnie zapraszamy również wszystkich członków programu Wino Grono: Dołącz do klubu, a następnie zapisz się bezpłatnie! Zapisy są obowiązkowe.
Zapraszamy serdecznie na to wyjątkowe wydarzenie, podczas którego dowiedzą się Państwo wszystkich interesujących szczegółów, których nie sposób odnaleźć na etykietach win.
Spotkanie rozpocznie się we wtorek, 2.08.2022 o godzinie 18:00.
Czas trwania: 1 godzina.
Prowadzący: Małgorzata Sułek oraz gość specjalny Michael Seresin
Seresin to nowozelandzka winiarnia założona przez światowej sławy operatora filmowego – Michaela Seresina. W naszej ofercie, dzięki kinematograficznym powiązaniom, dostępna od samego początku, a ze względu na autorskie podejście właściciela i ekspresyjne wina ciesząca się dużą popularnością wśród naszych klientów.
Michael Seresin to światowej sławy operator filmowy i autor zdjęć. Wśród filmów, nad którymi pracował znajdują się m.in. „Harry Potter i Więzień Azkabanu”, „Ptasiek”, „Midnight Express”, „Grawitacja”, „Ewolucja planety małp”. Na początku lat dziewięćdziesiątych zapragnął stworzyć winiarnię, która będzie produkować naturalne, jakościowe wina. Z jego pasji do produktów organicznych, wina i jedzenia powstała firma Seresin Estate.
Zapisanie się na degustację online umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
Przewidujemy również możliwość zadawania przez Państwa pytań producentowi.
Spotkanie będzie prowadzone w języku angielskim.
Więcej informacji o producencie.
Czytaj więcej o Michaelu Seresinie i jego pasjach.
Pinot gris docierając w najbardziej nawet odległe zakątki globu staje się pomału winiarskim obieżyświatem. Nic w tym zresztą dziwnego gdyż jest to odmiana, która w pełni oddaje ekspresję siedliska, na którym jest uprawiana. Połączenie klimatu południowej wyspy, ekologicznej uprawy i fantazji producenta znajduje efekt w postaci tego niezwykłego pod wieloma względami wina. W prasie umieszczono całe kiście winogron nie pozbawiwszy ich uprzednio zielonych części. Dzięki temu zabiegowi do wina przedostały się nuty roślinne i charakterystyczna goryczka. Po fermentacji, część wina dojrzewała przez 7 miesięcy w dębowych beczkach. Powściągliwy nieco aromat owoców cytrusowych i ziół nabiera pełni i harmonii w ustach. Bardzo kremowe i pełne, o długim i aksamitnym finiszu. Wymarzony towarzysz risotto milanese.
Poważne i dostojne chardonnay pochodzące z gliniastych winnic Raupo Creek i Noa w regionie Marlborough. Starannie wyselekcjonowane kiście zostały poddane wyciśnięciu w całości, a wyciśnięty moszcz powędrował na 10 miesięcy do używanych dębowych w beczek, w których przeszedł fermentację alkoholową i malolaktyczną. Łącznie 10 miesięcy. Wino jest pociągającej, bladozłotej barwy, o intensywnych aromatach cytrusów, jabłek, prażonych migdałów i palonego masła. W ustach jest sporo ciała, gładkość i grejpfrutowo-nektarynkowa końcówka. Warto podawać w towarzystwie tłustych ryb, cielęciny i warzyw w sosie holenderskim.
Poważne sauvignon z Nowej Zelandii, na którym ekologiczna winiarnia Michaela Seresina zostawiła swój wyraźny, autorski ślad. Dłoń widoczna na etykiecie to gwarantuje. Zbiór ręczny aż z osiemnastu różnych parcel, oddzielna, naturalna fermentacja, częściowo we francuskich beczkach dębowych, także z niewielką ilością semillon, wzorem bordoskim. Złożone zapachy ziołowe, roślinne, z intrygującym wątkiem kredy i apetycznym miodu, mandarynek i passiflory. W palecie sporo cytrusów i wyraźny agrest, oparte o dość solidną, krągłą strukturę. Przy tym dobrze wytrawne i kwasowe.
https://www.youtube.com/watch?v=UfNPMa2WWck
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!