Zapraszamy na wirtualne spotkanie, którego gościem specjalnym jest Paola Lanzavecchia z winiarni Villadoria, która, prosto z Włoch, opowie nam o niezwykłej produkcji win w regionie Piemontu.
Zapraszamy na wirtualne spotkanie, którego gościem specjalnym jest Paola Lanzavecchia z winiarni Villadoria, która, prosto z Włoch, opowie nam o niezwykłej produkcji win w regionie Piemontu.
UWAGA! Uczestnictwo w degustacji jest bezpłatne z zestawem specjalnym Trójka z Piemontu, który jest dostępny w promocyjnej cenie -10% DODAJ DO KOSZYKA.
Bezpłatnie zapraszamy również wszystkich członków programu Wino Grono: Dołącz do klubu, a następnie zapisz się bezpłatnie! Zapisy są obowiązkowe.
Zapraszamy serdecznie na to wyjątkowe wydarzenie, podczas którego dowiedzą się Państwo wszystkich interesujących szczegółów, których nie sposób odnaleźć na etykietach win.
Spotkanie rozpocznie się we wtorek, 7.03.2023 o godzinie 18:30.
Czas trwania: 1 godzina.
Prowadzący: Małgorzata Sułek oraz gościni specjalna Paola Lanzavecchia.
Niewielka rodzinna winiarnia w Piemoncie, z dwudziestoma hektarami winnic ulokowanych na wzgórzach wokół Serralunga d’Alba. To znane siedlisko długowiecznych win barolo, więc Villadoria skupia się na uprawie winogron nebbiolo, niezbędnych do jego produkcji. Dodatkowo uprawiane są inne grona lokalne, głównie barbera, dolcetto i moscato. Dla poszerzenia oferty dokupuje się także wyselekcjonowane owoce od okolicznych rolników, nieraz zakontraktowanych od wielu lat. Rodzina Lanzavecchia zajmuje się winem od czterech pokoleń, obecnie reprezentowana przez Daniele Juniora i jego córkę Paolę. Daniele Senior zajął się winiarstwem w 1887 roku wskazując swoim następcom szacunek do pracy i tradycji jako kierunek rozwoju, wyrażony dziś w haśle „życie, pasja, mała ojczyzna ” (wł. Vite, Amore, Langa). Winiarnia mieści się na terenie zabytkowej farmy Cappallotto i obejmuje także gospodarstwo agroturystyczne. Można tu spróbować lokalnej kuchni, degustując barolo, barbaresco, lub prostsze wina piemonckie.
Zapisanie się na degustację online umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
Przewidujemy również możliwość zadawania przez Państwa pytań winiarce.
Spotkanie będzie prowadzone w języku angielskim.
Winnice w gminie Barbaresco (Neive, Treiso), lecz także w Serralunga d`Alba poza apelacją, za zgodą i specjalną autoryzacją ministerstwa rolnictwa! Dojrzewało dwa lata, z czego ponad rok w wielkich beczkach ze slawońskiego dębu. Niesamowicie bogaty bukiet ewoluuje w kieliszku. Można odnaleźć w zapachach: wiśnie w likierze, wanilię, tytoń, trufle, odrobinę sproszkowanej papryki i suszone kwiaty oraz zioła. W ustach korpulentne, mocne i taniczne, a przy tym miękkie w dotyku. Finał długi, balsamiczny. Do poważnej biesiady z dzikim ptactwem, jak bażant czy przepiórka, lub do dojrzałych, twardych serów.
Winnice wokół Diano d`Alba wciśnięte są dokładnie pomiędzy apelacje Barolo i Barbaresco. To doskonałe siedlisko powoduje, że delikatne dolcetto nabiera tu szlachetności. Ręczny zbiór i selekcja winogron. Winifikacja i maceracja w kadziach stalowych. Głęboko fioletowa barwa wina. Wyraźny aromat leśnych owoców i kwiatów. Na podniebieniu dochodzą nuty migdałowe. Posmak świeży i delikatnie ściągający. Pasuje do łagodnych potraw mięsnych, np. saltimbocca alla romana.
Jedyne białe, wytrawne wino w Piemocie, które zyskało najwyższy statut apelacji włoskiej – prestiżowe oznaczenie DOCG. Gavi to nazwa wzgórz w prowincji Alessandria, gdzie z gron cortese powstaje wino rześkie, świeże i aromatyczne. Ręczne winobranie i winifikacja w obniżonej temperaturze pozwalają zachować jakość aromatów. Bukiet złożony, kwiatowo-owocowy. Dobrze orzeźwiające, nieco mineralne w ustach. Pasuje do owoców morza i łagodnie przyrządzonych ryb, np. gotowanych na parze.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!