Zapraszamy na wirtualne spotkanie, którego gościem specjalnym jest Bernhard Rieder z winiarni Weinrieder, który, prosto z Austrii, opowie nam o niezwykłej produkcji win w regionie Weinviertel.
Zapraszamy na wirtualne spotkanie, którego gościem specjalnym jest Bernhard Rieder z winiarni Weinrieder, który, prosto z Austrii, opowie nam o niezwykłej produkcji win w regionie Weinviertel.
UWAGA! Uczestnictwo w degustacji jest bezpłatne z zestawem specjalnym Trójka z Weinviertel, który jest dostępny w promocyjnej cenie -10%
DODAJ DO KOSZYKA.
Bezpłatnie zapraszamy również wszystkich członków programu Wino Grono: Dołącz do klubu, a następnie zapisz się bezpłatnie! Zapisy są obowiązkowe.
Zapraszamy serdecznie na to wyjątkowe wydarzenie, podczas którego dowiedzą się Państwo wszystkich interesujących szczegółów, których nie sposób odnaleźć na etykietach win.
Spotkanie rozpocznie się w środę, 7.12.2022 o godzinie 18:00.
Czas trwania: 1 godzina.
Prowadzący: Małgorzata Sułek oraz gość specjalny Bernhard Rieder
Weinrieder to rodzinna winiarnia godnie i dumnie reprezentująca największy austriacki region winiarski, Weinviertel, leżący na trasie między Wiedniem a Brnem. Przez długie lata leżał on w cieniu sławnych siedlisk znad Dunaju, by obecnie odnaleźć swą tożsamość i sprostać najwyższym standardom jakości białego wina, charakterystycznym dla Austrii.
Zapisanie się na degustację online umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
Przewidujemy również możliwość zadawania przez Państwa pytań producentowi.
Spotkanie będzie prowadzone w języku angielskim.
Dla Austriaków rześki i zdrowo wytrawny veltliner to klasyka, bierzmy z nich przykład! Wyraźnie pieprzny w zapachu, powściągliwie chłodny, kamienisty, z echem ziołowej aury. Po chwili lekkiego ogrzania świeży melon i zielone jabłko. W ustach bardzo rześki, wyczuwalnie kwasowy. W końcówce przyprawowy, zgodny z pierwszym aromatem. Niesamowicie pobudza apetyt, zatem dobry na aperitif, byle nie za długo czekać na jedzenie! Odnajdzie się też zapewne w towarzystwie wegetariańskich przekąsek, grzanek, oliwek, awokado, może nawet chudych rybek, zaryzykujmy: nawet śledzika!
Wino klasy Reserve to wybór najlepszych winogron odmiany riesling, które zebrane zostały ręcznie bardzo późną jesienią, i których cała obróbka przebiega bardzo delikatnie. Fermentacja w stalowych zbiornikach, a następnie wino dojrzewa na osadzie z drożdży, co nadaje mu nowy wymiar i większą złożoność. W nosie dominują aromaty soczystych i dojrzałych cytrusów, antonówki, z delikatną nutą orzechów i kwiatów. W ustach pojawia się głębia, kremowość i nuty określane jako mineralne. W rezultacie jest to klasyczny, niezwykle elegancki i czysty riesling. Idealny do kuchni azjatyckiej oraz do zimnych wędlin, marynowanych warzyw i ryb.
Weissburgunder od Weinriedera to coś więcej niż kolejna wersja pinot blanc. To wyżyny elegancji i harmonii, jakie może osiągnąć ten szczep. Bukiet rozpieszcza cytrusami, dla których naturalnym wykończeniem jest lekka, orzechowa melodia migdałów i orzechów włoskich. Efektu harmonii dopełnia cytrynowo-ananasowa lekkość i finezja w połączeniu z budującym jedwabistą strukturę, morelowo-brzoskwiniowym wykończeniem na podniebieniu. Wino jest gładkie, wręcz krągłe. Kapitalnie zestrojona kwasowość wiedzie, jak po sznurku do długiego finału, który pozostawia uczucie świeżości i sytości. Książkowy popis austriackiego kunsztu i precyzji.
Zwolenników kuchni wegetariańskiej ucieszy obecnością świeżych sałatek warzywnych z cukinią, papryką oraz wersji owocowych. Świetnie sprawdzi się z miękkimi serami (również tymi z porostem białej pleśni). Będzie też świetnym pretekstem, by pomyśleć o gotowanym kurczaku, ostrygach i małżach.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!