W zestawie jest sześć różnych win, które przyjemnie gaszą pragnienie w słoneczne letnie dni i zarazem znakomicie sprawdzą się do posiłków na bazie ryb, warzyw i owoców morza. Idealne na letni relaks arinto pochodzące z portugalskiego regionu Tejo, eleganckie Isabelino z Kastylii, rześkie i mineralne Mezzo z Włoch, tropikalne w bukiecie i subtelne w ustach sauvignon blanc z Argentyny, aromatyczny i rześki muscat z Frontignan oraz rasowe chardonnay prosto z Chile.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Apetyczne wino odmianowe z portugalskiego regionu Tejo, które powstało w 100% z lokalnej odmiany arinto. Charakteryzuje się ona relatywnie wysoką kwasowością, dlatego w tak ciepłym klimacie sprawdza się doskonale. Fermentacja w stali nierdzewnej w temperaturze 16 st. W nosie dominują aromaty limonki, grejpfruta i jabłek. Usta świeże, chrupkie, o całkiem długim i czystym finiszu. Wino znakomicie pije się solo, ale równie dobrze pokaże się w towarzystwie ryb, owoców morza i risotto.
Chieti to niewielkie miasto w regionie Abruzzo, od którego nazwę wzięła prowincja i apelacja, w której powstają raczej proste, ale często dobrej jakości wina białe, różowe i czerwone tak spokojne, jak i musujące. W tym przypadku mamy do czynienia w stu procentach z odmianą pinot girgio. Po zbiorach, w celu zapewnienia intensywnych owocowych aromatów i cech szczególnych odmiany, winogrona przeszły zimną macerację, a następnie zostały delikatnie wyciśnięte. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej. W nosie wyczuwalne są typowe aromaty jabłek, gruszek, cytryny i nektarynki, z delikatną nutą roślinną. Usta przyjemnie orzeźwiające, z niezłym ciałem i delikatną kwasowością. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 12 stopni w towarzystwie lekkich przystawek, ryb i owoców morza.
Winogrona pochodzą z ekologicznych upraw położonych w Uco Valley, w najwyższych partiach Tupungato. Dla zachowania świeżości, sauvignon fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie układało się przez 4 miesiące w butelce. Przywdziało jasnożółte szaty z zielonkawym odcieniem. W zapachu nęci tropikalnymi nutami cytrusów. W ustach już nie tak delikatne, co daje ciekawy efekt. Do głosu dochodzą grejpfruty, brzoskwinie, limonka i kiwi. Czysta i miła dla podniebienia struktura, w której kwasowość buduje świetny potencjał do łączenia z owocami morza i rybami.
Król aromatów południa, muscat z Frontignan w wersji wytrawnej. Bogaty bukiet cytrusów i kwiatów z uwodzicielską nutką miodową zachowuje harmonijną lekkość. Po spróbowaniu wina uderza zaskakująca świeżość i zwiewność na podniebieniu, bez cienia zapowiadanej przez aromat słodyczy. W finale pojawia się też rześka mięta. To doskonały aperitif, wino do popijania przy spotkaniu z przyjaciółmi. Można też śmiało eksperymentować z kuchnią tajską lub owocami morza.
Chociaż to podstawowe wino bodegi, ma ono w sobie królewską elegancję. W końcu nazwa Reina de Castilla zobowiązuje! Nowoczesna bodega na szczęście nie ogranicza się do rojalistycznych etykiet, ale dba o winnice i proces produkcji win starannie. Isabelino robi dobre wrażenie, jest błyszczące i bardzo jasne, z niuansem królewskiego złota oczywiście. W intensywnym zapachu dominują białe kwiaty i świeże owoce mango. Na podniebieniu żywe, lekko kwasowe, z przyjaznym zaokrągleniem smaku. Świetne na aperitif, do przekąsek i sałatek warzywnych.
Lżejsza wersja południowoamerykańskiego chardonnay, skupiona na ekspresji owocowości samej odmiany. Ręczna, staranna selekcja winogron. Tłoczenie całych kiści, bez użycia siarki. Fermentacja przebiegała w kadziach, tylko trzecia część wina w beczkach, drugo- i trzeciosezonowych. Wino połyskuje złotawo i zielono w kieliszku. Pachnie intensywnie cytrusami. W palecie wyczuwalne ananasy i grejpfruty z trwałym posmakiem. Średniej budowy wino, orzeźwiające i świeże. Idealne do sałatek warzywnych.