Zestaw składa się z trzech win białych i dwóch win czerwonych, pochodzących z produkcji pozaeuropejskiej. W zestawie znalazły się dwa wina ekologiczne z Argentyny od producenta Domaine Bousquet, w tym jedno wino musujące. Kolejne wino to sauvignon blanc z odległego RPA od producenta Lothiana, które zaciekawi miłośników tego szczepu. Wina czerwone w zestawie pochodzą z Nowej Zelandii i Chile. Pinot noir od producenta Konrada, to poezja czerwonych owoców z lekką nutą tanin. Chilijskie carmenere od De Martino zachwyci owocową ekspresją.
Znakomite wino musujące z argentyńskiej Mendozy. Powstało szampańską metodą i z szampańskich odmian. Mamy tutaj pinot noir i chardonnay w stosunku 75/25, które dojrzewały na wysokości ponad 1200 m n.p.m. na wulkanicznej glebie u podnóża Andów. Wino jest jasnej, łososiowej barwy z żywym i trwałym musowaniem. W nosie pierwsze skrzypce grają aromaty wiśni i żurawiny z nutami cytrusowymi i chlebowymi w tle. Bardzo eleganckie w ustach, kremowe, gładkie, z aromatem skórki pomarańczowej. Najlepiej podawać mocno schłodzone (8-10 stopni) jako aperitif lub do przystawek typu terrina, tartinka, a także do ryb i owoców morza.
Naprawdę rześkie chardonnay z Argentyny. Dobrą kwasowość uzyskują winogrona w wysoko położonych winnicach podczas zimnych nocy, a z kolei dzienne słońce przydaje im cukru. W winie ta równowaga jest zachowana. Pośród zapachów owoce tropikalne mieszają się z kwiatami i młodym, zielonym jabłkiem. Na podniebieniu świeże z owocowym akcentem brzoskwini. Znakomity aperitif, warto spróbować do kalmarów lub innych owoców morza.
Linia Horny Owl zdradza duże poczucie humoru, ale i zamiłowanie do przyrody południowoafrykańskiego producenta. Sauvignon skrojone na bardzo wysokim poziomie jakości, a przy tym szalenie przystępne i z dobrym „nerwem“. Chłodniejszy nieco klimat regionu Elgin sprzyja zachowaniu kwasowości odpowiedniej dla odmiany. Selekcjonowane zbiory ręczne i ściśle ograniczona ilość wypuszczanego co roku wina zapewniają najwyższe parametry jakościowe gron. Typowe akcenty agrestu, zielonego jabłka, świeżo skoszonej trawy, grejpfruta i limonki, uzupełnia ciekawy akcent zielonego pieprzu. Doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają kolejnego powodu dla uwielbienia sauvignon blanc. Doskonale sprawdzi się z delikatnymi sałatkami i rybami oraz z owocami morza. W sezonie, koniecznie należy wypróbować w zestawieniu ze szparagami.
Po lekkim oszołomieniu wybitnym białym winem z Nowej Zelandii, świat pokochał tutejsze pinoty! Ta arystokratyczna i kapryśna odmiana w ojczyźnie kiwi święci triumfy. Pinot aromatyczny, poezja czerwonych owoców. Barwa przejrzystej czerwieni z refleksami jasnorubinowymi. Wśród czytelnych zapachów można wyróżnić: galaretkę wiśniową, żurawiny i truskawki z eleganckimi akcentami skóry. Kapitalnie orzeźwiające na języku, niepostrzeżenie wsparte taninami z beczki. Trwały posmak wieńczy dzieło. Można próbować z cielęciną albo pieczonym drobiem.
Seria Legado (hiszp. dziedzictwo) to wina leżakowane i selekcjonowane w ekologicznej winiarni De Martino, przy limitowanej wydajności winnicy. Dwudziestoletnie krzaki rosną na kamienistej glebie w Isla de Maipo. Naturalna winifikacja na drożdżach rdzennych z ograniczonym użyciem siarki. Dojrzewało tylko w używanych beczkach z francuskiego dębu przez czternaście miesięcy. Sztandarowa odmiana Chile o dużej ekspresji owocu. W bukiecie rozpoznawalne dojrzałe czarne porzeczki i maliny, ze szczyptą charakterystycznych, suszonych ziół. Paleta gładka, a równocześnie żywa i ściągająca. Solidne wino do mięsnych potraw.