Przygotowaliśmy nie lada gratkę dla miłośników win z Nowego Świata! Z zestawem „Z południowej półkuli” lub „Piątka z południowej półkuli” i naszym webinarem poznasz różnorodność win spoza Europy!
Wybierz się z nami w wirtualną podróż do świata win białych i czerwonych z odległych winnic Argentyny, Chile, Nowej Zelandii i RPA! Podczas spotkania poznasz wina: musujące z Argentyny od producenta Domaine Bousquet, białe na bazie szczepu sauvignon blanc, a także wina czerwone shiraz, pinot noir i carmenere.
Masz już zestaw w domu? Zapisz się na webinar: Z południowej półkuli w sobotę, 21.05 o godz. 18:30.
Zamów i opłać zestaw do piątku, 17.05.2021 do godziny 15:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją. Jeśli nie zdążysz nie przejmuj się, zapisanie się na webinar umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
*Zestaw „Piątka z południowej półkuli” nie zawiera wina białego z RPA Arabella Chenin Blanc Western Cape WO, które znalazło się w zestawie „Z południowej półkuli”.
Najwyższej jakości wino musujące produkowane metodą tradycyjną, z drugą fermentacją w butelce. Choć wyprodukowane zostało w Argentynie, u podnóża Andów, to powstało francuską ręką i na bazie francuskich odmian. Skład opiera się głównie na chardonnay i w jednej czwartej pinot noir. Suknia jasno żółta odsłania intensywne aromaty cytrusów, jabłka i owoców tropikalnych. W ustach świeże, z dobrą kwasowością, teksturą i finiszem. Uniwersalne w kontekście łączenia z jedzeniem. Producent rekomenduje podawanie w połączeniu z potrawami z ryb, w szczególności z łososia i wszelkich owoców morza.
Winnice na granitowym podłożu chłodnej Doliny Casablanki to odpowiednie siedlisko dla białych win. Sauvignon w koncepcji odmianowej, świeżej, z dobrą kwasowością, adekwatne do posiłku. Winifikacja i dojrzewanie w stalowych kadziach przy obniżonej temperaturze. Intensywny aromat owoców cytrusowych, gruszek, agrestu i ziół na łące. Na języku żywe i przyjemne do swobodnego popijania. Dobrze komponuje się z rybami.
Podstawą do stworzenia tego shiraza jest przeświadczenie jego twórców, że wino powinno przede wszystkim cieszyć. Tutaj radość zaczyna się od spojrzenia na etykietę... W bukiecie dominują dojrzałe jeżyny, śliwka i szczypta białego pieprzu. W ustach do głosu dochodzą skojarzenia z drobnymi owocami ze ściółki leśnej i przyprawami korzennymi. Wrażenie pijalności podkreśla smukła struktura bez przesadnego garbnika. Wino przemyca w sam raz tyle kwasowości, żeby oprócz picia solo pomyśleć o nim przychylnie przyrządzając aromatyczną wieprzowinę.
Klasyczny dla Marlborough, wyrazisty pinot, z certyfikowanej uprawy ekologicznej winorośli. Momo bowiem w języku autochtonów znaczy dziedzictwo. Zbiór ręczny, naturalna fermentacja. Dojrzewało przez jedenaście miesięcy we francuskich beczkach. Barwa przejrzysta, w odcieniu malinowym. Bukiet niezwykle intensywny, z przewagą czerwonych owoców i suszonych ziół. W tle delikatnie zaznaczone nuty dymne. Na podniebieniu rześkie, z dobrą kwasowością i krągłością beczki. Pasuje do rozmaitych mięs, dań z grzybami, a także do pieczonego łososia.
Przystępne, owocowe i ciepłe carmenere z doliny Maipo – regionu, w którym wytwarza się jedne z najlepszych win chilijskich głównie na bazie czerwonych odmian francuskich. Wysokość kilkuset metrów n.p.m., duża amplituda temperatur oraz wpływ Andów i Pacyfiku wpłynęły bardzo korzystnie na jakość i złożoność wina. Suknia rubinowa z fioletowymi refleksami. Bogaty nos obfituje w owocowe aromaty, aronii, wiśni, żurawiny oraz liści czarnej porzeczki. W ustach precyzyjne, czyste, świeże i soczyste. Aż chce się pić samo, ale w towarzystwie wędzonych wędlin, czy czerwonego mięsa zaprezentuje się równie dobrze.