6 butelek i podręczny korkociąg – zestaw, który proponujemy na piknik lub imprezę na świeżym powietrzu. Są tutaj trzy wina białe, jedno musujące i dwa czerwone z trzech krajów winiarskich: Francji, Włoch i Hiszpanii. Świetnie sprawdzą się do swobodnego popijania w ciepłe, letnie dni.
Selekcja najlepszych gron w optymalnej fazie dojrzałości, pochodzących z ekologicznej uprawy winorośli pokazuje na co stać wiekowe krzewy monastrell! Bez czarodziejskiej beczki powstało wino złożone i wyważone, o owocowym charakterze aromatów. Wyczuwa się słodkie śliwki i truskawki, mieszankę leśnych owoców, ale i nuty korzenne i ziemiste. Na podniebieniu gładkie, choć z wyczuwalną świeżością i nieco ściągającym garbnikiem. Może smakować do serowych przekąsek, powinno z hiszpańską wędliną.
Niepoważne wino na poważnie, potraktowane pieczołowicie jak produkcja szampana. W końcu to tytułowe wino z miejscowości Sorbara, którą reprezentują ambitni producenci lambrusco z lokalnej spółdzielni. Apetyczny aromat jagód i leśnych owoców z niuansami kwiatowymi. Bardzo świeże i gładkie na podniebieniu, bąbelki przydają żywości, nie przeszkadzają. Czuje się ich dobrą integrację z tkanką wina. W finale eleganckie nuty wiśniowe.
Rześkie i lekkie wino codzienne z lokalnych odmian Langwedocji. Winnice korzystają z mikroklimatu nieodległej laguny przybrzeżnej Etang de Thau i dobrego nasłonecznienia, jak to na południu. Przyjemna, jasnosłomkowa barwa i rześkie aromaty owoców cytrusowych. W ustach bardzo świeże, z cytrynowym posmakiem. Orzeźwiające wino na każdą okazję, wystarczy schłodzić, potem tylko odkręcić nakrętkę.
Proste wino codzienne o bardzo przyzwoitym aromacie, bo wprawdzie tylko stołowe, jednak winogrona pochodzą głównie z chłodnej Galicji, specjalizującej się w jakościowych winach białych. W kolorze miła dla oka jasnozłocista poświata, w zapachu przyjemnie świeży aromat roślinny i kwiatowy, z akcentem pszczelego wosku i moreli. Na podniebieniu rześkie, z lekką goryczką i posmakiem mięty. Do zdrowej sałatki idealne.
Sympatyczny beret na etykiecie to nawiązanie do lokalnej tradycji, a przy tym zaznaczenie niezobowiązującego charakteru tego wina. W apelacji Saint-Mont, do produkcji białych win dopuszcza się 5 odmian winogron, a są to: colombard, petit manseng, gros manseng, petit corbu i arrufiac. Wino jest wyraziste, młode, rześkie i ma naprawdę niezłą strukturę. Prym wiodą intensywne aromaty cytrusów, trawy cytrynowej i brzoskwiń, a szkielet wina stanowi przyjemna, żywa kwasowość. Z uwagi na powyższe, świetnie nadaje się do łączenia z owocami morza, warzywami i zimnymi przekąskami.
Najlepszy owoc abruzyjskiej ziemi to odmiana winorośli montepulciano. W gorącym klimacie południowej Italii winogrona uzyskują pełną dojrzałość. Tradycyjna winifikacja i dojrzewanie w kadziach. Piękna, ciemnopurpurowa barwa, z wyraźnymi łzami na ściance kieliszka. Dojrzałe słodkie owoce z przewagą wiśni i czereśni. W ustach dość gładkie, smaczne, lekko ekstraktywne. Przyjemnie ściągające. Dobry towarzysz grillowanego i smażonego mięsiwa.
Korkociąg z otwieraczem do butelek i nożykiem. Wykonany ze stali i tworzywa sztucznego w kolorze czarnym, na którym znajduje się logo firmy Kondrat Wina Wybrane.