Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Nowoczesny kupaż francusko-hiszpański bazujący jednak na najlepszej, charakternej odmianie lokalnej o nazwie monastrell. To specjalność skalistego siedliska w Jumilla o naprawdę niskiej wydajności. Od czterech do sześciu miesięcy leżakowało w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Wyraźny i przyjemny bukiet. Suszone śliwki, rodzynki, szczypta wanilii. Ma też silne akcenty dymne i korzenne. Na podniebieniu krągłe i pełne, wyczuwa się dojrzałe owoce leśne. Wino na tyle zdecydowane, że można je zestawiać z pasztetem zajęczym lub warzywno-serową zapiekanką.
W tej cenie piłem dużo smaczniejsze wina. To nie jest zle ale smakuje bardziej alkoholowe, za to ma piękny kolor
Somelierem nie jestem i za dużo czerwonego nie pijam, po prostu coś mi smakuje bądź nie. Piodelaramo należy do tych ulubionych czerwonych.
Zapach bardzo miły – owocowo-korzenny, jednak w smak zdominował wyraźnie wybijający się alkohol.