Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł
Do szczęścia nie potrzeba wiele więcej – długie wiosenne wieczory i dobre wino. Tych ostatnich w zestawie jest sześć – dwa białe, trzy czerwone i jedno różowe, musujące. Codzienne, aromatyczne i łatwe do picia. Z lodówki należy podawać sauvignon blanc z Chile, vermentino z Sardynii oraz musujące rosé. Czerwone dolcetto, Pays d’Oc i cannonau z Sardynii można konsumować z wędlinami, serami i potrawami z grilla. Proste i przyjemne, w przystępnej cenie.
Delikatnie wytrawne, różowe wino musujące produkowane metodą klasyczną w katalońskiej piwniczce. Kupaż ciemnych odmian winorośli hiszpańskich i pinot noir, odpowiednio długo winifikowany. Ujmująca, intensywna barwa czerwonych grejpfrutów. Wyraźny, owocowy charakter aromatów. Przychodzą na myśl żurawiny, maliny i poziomki. Aperitif, zimne przekąski, ryby lub owocowy deser, to szerokie spektrum możliwych zestawień z tym winem!
Winnice na granitowym podłożu chłodnej Doliny Casablanki to odpowiednie siedlisko dla białych win. Sauvignon w koncepcji odmianowej, świeżej, z dobrą kwasowością, adekwatne do posiłku. Winifikacja i dojrzewanie w stalowych kadziach przy obniżonej temperaturze. Intensywny aromat owoców cytrusowych, gruszek, agrestu i ziół na łące. Na języku żywe i przyjemne do swobodnego popijania. Dobrze komponuje się z rybami.
Szczep dolcetto ma owocowy i lekki charakter w porównaniu do później dojrzewających gron piemonckich, takich jak sławna barbera czy nebbiolo. Stąd pewnie jego nazwa, w sumie ze słodyczą niemająca wiele wspólnego. Młodzieńcza werwa niebeczkowanego wina daje fioletową barwę i intrygujący, świeży aromat. Wyczuwalne leśne owoce i kwiaty. Na języku zwiewne, ale zaskakuje wytrawnym akcentem garbnika. Smakuje z prostymi daniami, do wędlin, do serów.
Jedyne co ma wspólnego Pomérols ze sławną bordoską apelacją Pomerol, to klasyczna mieszanka z Bordeaux, czyli kupaż szczepów merlot i cabernet. W gorącym klimacie Langwedocji winogrona te osiągają znakomitą dojrzałość, dając wino o soczystym, owocowym charakterze. Barwa głębokiej purpury, zapachy świeżych jagód roślin leśnych z delikatnym niuansem korzennym. Na podniebieniu gładkie, łagodnie ściągające w końcówce. Dobre do suchej wędliny lub prostych makaronów.
Specjalność tej pięknej wyspy, rubinowoczerwone, zmysłowo miękkie wino o nazwie cannonau. Faktycznie jest to lokalna wersja znanej z Hiszpanii odmiany winorośli garnacha. Poetycka nazwa wina oznacza koraliki różańca. Drobne i niepozorne jak winogrona, lecz trwałe i niezwykłe. Tak trwała jest również tradycja winiarska Sardynii. Winnice porastają łagodne pagórki, śródziemnomorski klimat zapewnia idealną dojrzałość gron. Wino dojrzewało w cementowych kadziach, dzięki czemu zachowuje świeżość owocowych aromatów. Wyczuwa się mocne nuty leśnych jagód i ziół. W ustach jest żywe i lekko ściągające.
Vermentino to popularne wino śródziemnomorskie kojarzone z odmianą malvasia. Villa Solais łączy z nim endemiczny dla Sardynii szczep nuragus, będąc w efekcie trunkiem pełnym i mineralnie świeżym. Winogrona zbierane relatywnie późno, we wrześniu, a nawet na początku października magazynują dużo substancji aromatycznych i smakowych. Produkcja oraz kilkumiesięczne leżakowanie na osadzie drożdżowym przebiega w stalowych kadziach. Słomkowa barwa i rześkie aromaty jasnych owoców korespondują z pewną elegancją i stonowaniem podniebienia, ożywionego radosnym finałem. Wino pasuje do drobiu.