Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Ten miękki kupaż przywodzący na myśl wina prawobrzeżnego Bordeaux został oparty na odmianie merlot (50%) i uzupełniony cabernet sauvignon (25%) i cabernet franc. Kolejnym podobieństwem do win bordoskich są winnice o gliniastym podłożu, skąd pochodzą owoce do produkcji tego wina. Każda z odmian winifikowana oddzielnie w stalowych kadziach przez okres od 10 do 25 dni w temperaturze nieprzekraczającej 30 stopni. Pod koniec fermentacji, 70% objętości wina dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego drugiego i trzeciego użycia, a pozostała część w stali nierdzewnej, po czym łączy się je w jedną całość. Wino ma piękną granatową barwę, z purpurowymi refleksami. W nosie wyczuwalne są aromaty czarnej wiśni, śliwek, szałwii, rozmarynu i lukrecji. W ustach pikantne i energetyczne, z dochodzącym niuansem grafitu, pokruszonego kamienia i wielu innych, bardziej mineralnych niuansów. Carpaccio wołowe i policzki wieprzowe to tylko niewielka część rekomendacji kulinarnych.