W zestawie znajdują się trzy wytrawne wina z Portugalii. Znajdziemy tutaj eleganckie i treściwe Alvarinho, świetne Sauvignon Blanc z niewielkim dodatkiem fernao pires oraz cechujące się intensywnym aromatem czerwonych owoców Clavis Aurea.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Eleganckie i treściwe wino białe z krainy lekkich i prostych vinho verde na północy Portugalii. Swoją siłę i charakter, niespotykaną w tutejszych winach, czerpie z winogron o nazwie alvarinho. Jest to najszlachetniejsza bodaj jasna odmiana kraju, a może i nawet całego Półwyspu Iberyjskiego. Winnice położone są na granitowym podłożu. Winifikacja przebiega w stalowych kadziach. Wino dzięki temu zachowuje młodzieńczy wigor. Ma przejrzystą, jasną barwę i mocny, bogaty bukiet. Rozwija się on od nut kwiatowych do owoców cytrusowych, z rozpoznawalną cytryną i bananem. W ustach jest pełne i świeże zarazem, pokazując znakomitą równowagę i trwały, przyjemny posmak.
Złoty klucz (łac. clavis aurea) do skarbów tajemnych bogactwa portugalskiej tradycji winiarskiej. Wino to powstaje z najlepszych winogron danego rocznika, różnych odmian, wybranych ze wszystkich winnic Casal Monteiro nad Tagiem. Leżakowane w nowych beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Ciemna barwa i tłuste łzy w kieliszku, uderza złożony bukiet korzenno czekoladowy. Z wolna rozwijają się nuty powideł z cynamonem i goździkami. Eleganckie, treściwe i bardzo gładkie w smaku. Pasuje do twardych serów, pieczeni albo deserów z gorzkiej czekolady. Warto dekantować przed podaniem.
Świetne sauvignon blanc z niewielkim dodatkiem fernao pires, które swoim stylem przypomina połącznie cech Marlborough i Sancerre. Ten pierwszy region przypominają wyraźne aromaty agrestu i marakui, natomiast styl francuskiego wzorca można odnaleźć dzięki nutom limonki, skórki grejpfrutowej i jabłka, które uzupełniają nuty mineralne przywodzące na myśl mokry kamień. W palecie młodzieńcze, zadziorne i bardzo świeże. Nie licząc wszelkiej maści owoców morza, świetnie sprawdzi się w połączeniu z grillowanym kozim serem czy szparagami z sosem holenderskim.