Kraj: | |||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kolor: | |||||||||||||||
Smak, styl: |
Szczep: | Region: |
| Producent: | Pojemność: | Zawartość alkoholu: | Rocznik: | Kod produktu: | |
Do tego wina ręcznie selekcjonuje się jak najlepsze grona z klasycznych dla Douro odmian touriga i tinta roriz. Tradycyjna winifikacja to także przedłużona maceracja, przed i po fermentacji, która buduje złożoną strukturę garbników. Leżakowanie w beczkach z francuskiego dębu zajmuje osiem miesięcy, a następnie jeszcze kilka tygodni w butelkach, dla zrównoważenia trunku. W kieliszku przyjmuje szatę rubinową, gęstą. Nos złożony, esencjonalny. Są typowe dla szczepu touriga nacional nuty kwiatowe i balsamiczne, oraz zapachy dojrzałych owoców leśnych i lukrecji. Na podniebieniu zbalansowane, garbnikowe, długie, nieco skórzane. Dobre do mięs w stylu kuchni śródziemnomorskiej.