Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Austria nie tylko białym winem stoi. Sankt Laurent z austriackiego Burgenland jest tego idealnym przykładem. Wyjątkowe siedlisko ze żwirowo-gliniastą glebą gwarantuje mineralne niuanse. Wino fermentowało wyłącznie w tradycyjnych, otwartych kadziach. Przeszło również fermentację malolaktyczną, która wygładziła jego kwasowość. Na strukturę i bogactwo aromatów wpłynęło również dojrzewanie w używanych beczkach przez 23 miesiące. W nosie pełne, przydymione aromaty dojrzałych wiśni z nutami owoców leśnych oraz czekolady i kakao. Po chwili pojawiają się aromaty ściółki leśnej i skóry. Całość wieńczy długi finisz. Łączyć z dziczyzną, pieczoną gęsią i daniami kuchni orientalnej.