Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Podstawowe i sztandarowe brunello od Nardiego, produkowane z powodzeniem od 1958 roku, na długo zanim wina te stały się tak sławne i prestiżowe! Zgodnie z tradycją trafia do sprzedaży dopiero po pięciu latach od zbiorów. Winogrona zbierane są ręcznie w drugiej połowie października, z różnych winnic firmy Nardi, głównie w Casale del Bosco i Manachiara. Po niespiesznej maceracji i fermentacji dojrzewało przynajmniej rok w beczkach francuskich, dalej rok w sławońskich i jeszcze w butelkach. Złożone i bogate wino do dłuższego przechowywania, które z upływem czasu pięknie ewoluuje. Bukiet obejmuje zapachy korzenne, wanilii i anyżku, a także owocowe, skupione wokół powideł i leśnych jagód. Na podniebieniu jest mocno wytrawne, treściwe i trwałe. Poważny trunek do samodzielnej celebracji lub towarzystwa ciężkich dań mięsnych, pieczonych, oraz grzybów i twardych, dojrzałych serów. Warto dekantować.
Dla mnie zdecydowanie do posiłku ale mój mąż smakował tylko z serem i był zachwycony.
Niestety korkowe!
Dziękujemy za informację. Skontaktujemy się z Panem w sprawie reklamacji danego wina.Bardzo nam przykro, że taka sytuacja miała miejsce, w wyniku której otrzymała Pan zepsute wino. Niestety, jedna na kilkadziesiąt butelek posiada wady, które można stwierdzić dopiero po otwarciu.
Mistrzostwo Świata!!!! Moje ulubione.
To wino jest do przechowywania, nie oceniam go. Za parę lat.
Fajne wino z prestiżowej apelacji. Musi być nietanie, ale i znakomite. I było.
Po prostu doskonałe!!! Moje ulubione. Jednak zdecydowanie do potraw mięsnych. Jest ciężkie.
Po prostu świetne. Jednak znacznie lepiej smakuje w towarzystwie mięsnych dań niż samo, bo mimo doskonałego smaku, jest to jednak wino ciężkie. Moje ulubione.