Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl

Wino białe węgierskie

Przepraszamy, produkt Sarga Borhaz Late Harvest Hárslevelü 2015 500 ml został wycofany i nie będzie dostępny w naszej ofercie.

Zobacz inne produkty w kategorii Wino białe węgierskie.

Znaleziono (4)
Wino Disznókö Aszú V.P.T.S. Tokaj 2017 375 ml

Wino Disznókö Aszú V.P.T.S. Tokaj 2017 375 ml

Disznókő Tokaji Aszú V.P.T.S. to jedno z najbardziej skoncentrowanych i ekstrawaganckich win od producenta Disznókő. Na pierwszy plan wychodzi gęsta, kremowa struktura,...
Dostępnośćkilkanaście sztuk
544,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Disznókö Inspiration Tokaji Dry 2020

Wino Disznókö Inspiration Tokaji Dry 2020

Niezwykłe wino, które powstało na bazie najlepszych owoców odmiany furmint (83%) i hárslevelű. Pierwsza z nich tłoczona bezpośrednio, druga natomiast przeszła kilkugodzinną...
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
115,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Disznoko Aszu 6 Puttonyos Tokaj 2011 500 ml

Wino Disznoko Aszu 6 Puttonyos Tokaj 2011 500 ml

„Kapi”, to ściśle wyodrębniona parcela położona w górnej części południowych stoków należących do Disznókő, na wysokości od 150 do 180 m...
Dostępnośćkilka sztuk
540,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Disznókö Aszú 6 Puttonyos Tokaj 2016 500 ml

Wino Disznókö Aszú 6 Puttonyos Tokaj 2016 500 ml

Szóstka, czyli najsłodsza wersja prestiżowego wina aszú, duma Disznókö. Tradycyjnie powstawało przez dodanie sześciu miar zrodzynkowanych jagód do beczki wina....
Dostępnośćkilkanaście sztuk
361,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny

Wino białe – co to znaczy?

Białe wino zazwyczaj wytwarza się z jasnych odmian winogron, ale nie zawsze. Do produkcji białego wina możemy wykorzystać także czerwone odmiany takie jak pinot noir czy sangiovese. Z białych szczepów wykorzystuje się m.in. sauvignon blanc, chardonnay, verdejo, pinot grigio, riesling.

Jasnych odmian jest jednak znacznie więcej, więc - jeśli lubisz białe wino - szukaj także innych jego postaci. Pamiętaj, że białe wino jest białe jedynie z nazwy. W rzeczywistości wina białe mają kolor od słomkowego z zielonymi refleksami poprzez barwę żółtą aż do kolorów karmelu i sosu sojowego.

Wino białe - często zadawane pytania

Wino białe – do czego je podać?

O winie białym warto wiedzieć, do czego pasuje. Z natury jest ono lżejsze od czerwonego i bardziej aromatyczne. Z tego powodu wino białe podaje się więc do lżejszych, delikatniejszych posiłków. Dodatkowo - w zależności od poziomu cukru i zawartości alkoholu możemy podać je zarówno do dania głównego jak i do deseru.

Jeśli masz wino wytrawne, podaj je do lżejszych ryb, makaronów z białym sosem, czy też do cielęciny. Możesz je podać razem z takimi serami jak camembert, gorgonzola, brie, czy ser kozi.

Do menu z kurczakiem, indykiem czy kaczką zaproponuj ciężej zbudowane białe wino wytrawne. Do dań ostrych warto wybrać białe wino o wyższej zawartości cukru np. półwytrawny gewurztraminer. Z kolei desery na bazie owoców, bez i kruszonki znakomicie się skomponują ze słodkim białym winem.

Wino białe – jakie wybrać?

Najpopularniejsze wina białe to nowozelandzkie sauvignon blanc, francuskie chardonnay czy niemiecki riesling, ale wiele osób chętnie sięga także po portugalskie vinho verde czy włoskie pinot grigio. Wymienione wina różnią się między sobą zaróno aromatycznością, złożonością jak i poziomem kwasowości. W bardzo dużym uproszczeniu wina powstające ze szczepów chardonnay mają mniejszą kwasowość, a sam szczep należy do tych o niskim poziomie aromatyczności.

Riesling niemiecki jest uznawany za jedno z najważniejszych białych win nieposiadający swojego rodowodu w postaci szczepu we Francji. Wyróżnia się bardzo wysokim poziomem kwasowości a najłatwiej wyczuć w nim kompozycję cytrusowych aromatów połączonych z owocami pestkowymi.

Przy wyborze białego wina warto zwrócić też uwagę na inne jego rodzaje m.in. gewurztraminer, muscat, czy chenin blanc. Niezależnie od tego jakie wino białe wybierzesz, pamiętaj aby je dobrze schłodzić w lodówce. Większość win białych znakomicie się czuje w temperaturze 4-6 stopni. W tej sposób wzmocnisz jego orzeźwiający charakter oraz ukryjesz wrażenie alkoholowości w winie.

Wino białe – ile ma kalorii?

Białe wino wytrawne ma minimum 66 kcal w 100 ml. Kaloryczność ta rośnie wprost proporcjonalnie do zawartości cukru. Białe wino półwytrawne będzie więc miało minimum 80 kcal/100 ml, półsłodkie – 82/100 ml, a słodkie 96 kcal/100 ml.

Wartości te będą się nieco między sobą różnić, ponieważ, przykładowo, wino półsłodkie może zawierać zarówno 17 gramów cukru w litrze, jak i 45 gramów.

Wino białe – niezależnie od tego, czy jest wytrawne, czy słodkie – zawsze ma mniej kalorii od wina czerwonego. Jeśli więc zazwyczaj trzymasz dietę, sięgaj częściej po białe wino.

Wino Węgierskie

Wino produkowano na Węgrzech już od czasów, kiedy należały do Imperium Rzymskiego. Kraj ten posiada dość burzliwą historię tj. wojny, okupacje, zmiany granic, atak filoksery, lecz mimo wielu przeciwności winiarstwo nigdy nie ustało. Niegdyś każdy dwór królewski w Europie miał szeroki areał wina węgierskiego nazywanego wino białe wytrawne

"złotym winem tokaji". Około sto lat temu Węgry były jednym z najważniejszych producentów wina w Europie.

Nieprzerwanie od wieków, kraj ten pochwalić się może winami jakościowymi. Trzeba przyznać, że tamtejsi producenci win, są bardzo postępowi. Wino węgierskie pojawia się w coraz to większej ilości sklepów i restauracji na całym świecie.

Najważniejsze regiony związane z winem

Węgry oferują 7 stref winiarskich Tokaj, Eger, Eszak-Dunatul, Sopron, Duna, Panonia, Balaton, w których skład wchodzą 22 regiony winiarskie, posiadające ogromną różnorodność białych win, czerwonych win i oczywiście deserowych win. Pośród węgierskich regionów winiarskich najpopularniejszym regionem jest Tokaj.

Tokaj vs Tokaji

Należy zapamiętać, że Tokaj to region na Węgrzech, a tokaji to wino regionalne wytwarzane właśnie w regionie Tokaj. Poniżej została przedstawiona klasyfikacja win węgierskich tokaji.

Mały region ze światową reputacją, słynący głównie z wyrobu win słodkich . Aby zrozumieć fenomen tego wina, należy zrozumieć co wyróżnia i jak się dzielą wina tokajskie.

Tokaji Aszu- ręczne zbiory wyselekcjonowanych gron dotkniętych szlachetną pleśnią. Następnie następuje proces maceracji na skórkach i powolna fermentacja. Z racji, że noble rot (szlachetna pleśń) wyciąga wodę z winogron, a smaki i związki w gronie koncentrują się. Na końcowy efekt powstałego wina ma wpływ liczba puttonów dodawanych do bazowego wina.

Tokaji Szamorodni jest produkowany w latach, gdy ilość gron ze szlachetną pleśnią jest niewystarczająca, aby zbierać je pojedynczo. Winogrona dla szamorodni są zbierane w całości, bez selekcji. Z zebranych owoców usuwa się zielone szypułki, a następnie tłoczy. Po ukończeniu procesu fermentacji wino może być starzone w beczkach i dodatkowo w butelce. Odmian wina tokajskiego szamorodni można podzielić na dwa rodzaje, w zależności od zawartości cukru w gronach podczas winobrania, słodkie wino węgierskie (Édes) lub wytrawne wino szamorodni (Száraz).

Tokaji Essencja jest najcenniejszym rodzajem pośród deserowych win Tokaju. Pokryte szlachetną pleśnią grona są starannie wybierane podczas każdego z powtarzających się zbiorów w sezonie, a następnie umiejscawianie ich w kadziach. Następnie po każdym zbiorze winogrona dokładane są do pojemnika i pod wpływem ciężaru grona znajdujące się na dnie są wyciskane. Fermentacja tego bardzo słodkiego płynu jest bardzo powolna. Jednak ta metoda daje wina niezwykle skoncentrowane, słodkie i szlachetne,

dzięki czemu zalicza się do czołówki najlepszych win świata.

Szczepy

Furmint, najpopularniejszy i najczęściej kultywowany szczep, wytwarza zarówno wino białe słodkie aszú, jak i wino białe wytrawne. Produkowane z niego wina mają profil mineralny. Długowieczności win produkowanych z tych gron dodaje koncentracja smaków i kwasowość.

Hárslevelű bardzo aromatyczna biała odmiana, często występująca w parze z furmintem, dodająca winu lżejszych , kwiatowych nut. Winiarze coraz częściej używają hárslevelű do produkcji win.

Olaszrizling (nie mylić z welschrieslingiem), rośnie wszędzie na Węgrzech.. poza Tokajem. Ta odmiana białych winogron jest dość neutralna, a dzięki delikatnej kwasowości i nutom migdałowym może tworzyć bardzo przyjemne wino regionalne. Najlepsze z nich pochodzą z okolic Balatonu.

Juhfark jest to autochtoniczny szczep, używany do tradycyjnych białych win, kultywuje się go wyłącznie w Somló. Juhfark daje łagodne, lecz kompleksowe wina z wysoką kwasowością, dzięki czemu wino węgierskie ma potencjał do starzenia.

Kékfrankos jest najpopularniejszym szczepem do produkcji win czerwonych w kraju, dającym wina owocowe, o sporej kwasowości z długim potencjałem do leżakowania.

Kadarka pomimo, iż nie należy do szczepów łatwych do uprawy, jest kultywowana praktycznie w całym kraju i należy do najpopularniejszych win wytrawnych. Wina węgierskie pochodzące z tej odmiany, posiadają aromaty pikantne, które przeplatają się z eleganckimi. Mówiąc o wytrawnych czerwonych winach, należy wspomnieć regionie Eger, słynącym z wina egri bikavér

Coraz częściej di wyrobu win używa się europejskich odmian jak cabernet sauvignon, cabernet franc, portugieser, czy zweigelt. Typowy region czerwonych win to Eger.

Różnorodność win węgierskich

Większość konsumentów utożsamia wina węgierskie z winami deserowymi. W rzeczywistości to nie głownie wina słodkie tutaj przeważają, a większość węgierskich win to reprezentacja węgierskich win wytrawnych. Oczywiście do areału możemy doliczyć również wina węgierskie półwytrawne, czy wina węgierskie półsłodkie. Producenci win jakościowych, również wytwarzają wina stołowe, a w każdym z nich znajdziemy coś pysznego. Na szczęście spotykamy węgierskie wino coraz częściej w Polsce, w naszych sklepach Kondrat Wina Wybrane. Pamiętajmy, najlepsze wina węgierskie to takie, które nam smakują!

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%