W zestawie znajdują się trzy różne wina o wyraźnie słodkim smaku. Primitivo Dolce Naturale to czerwone wino pochodzące z południa Włoch. Costieres de Pomérols jest wytwarzane w regionie Pays d’Oc nad morzem Śródziemnym, we Francji. Trzeci tytuł, czyli Tosti Moscato, to zwiewne i aromatyczne spumante – czyli wino musujące. W słodkim trio znajdziecie esencję dojrzałych owoców winorośli, przyjemną, nieprzytłaczającą słodycz.
Miłe, lekko słodkie wino z południa Francji. Delikatna i jasna barwa. Wyraźny, czysty aromat dojrzałych owoców i kwiatów. Przyjemne nuty ananasa i pigwy. W ataku łagodne słodyczą, ożywione kwasowością na finiszu. W sumie harmonijne i kompletne. Dobry pomysł na odpowiednio schłodzony aperitif lub we francuskim stylu dodatek do pasztetów, a w międzynarodowym do owocowych deserów.
Nieczęsto spotykane słodkie wino czerwone z gorącego południa Włoch. Nie jest tak mocne i ciężkie jak wina likierowe, a naturalny cukier resztkowy równoważą garbniki solidnie macerowanych gron odmiany primitivo. Winnice mają ponad trzydzieści lat. Zebrane grona podsusza się dla koncentracji cukrów, po krótkiej fermentacji dojrzewa pół roku w kadziach. Ma barwę gęstej purpury i fioletu, intensywny zapach leśnych owoców i truskawek z niuansami czekolady i przypraw korzennych. Dzięki niezłej równowadze smaku zachowuje rześkość. Można spróbować z przekąskami jak orzechy czy prażone migdały, z serem pecorino, ale chyba najsensowniej do suchych ciast i pierników.
Przyjemne i bardzo aromatyczne wino musujące z północy Włoch. Podstawę stanowi tu odmiana muscat, znana z intensywności i bogactwa zapachów. Wino ma przejrzysto-perłową barwę z niedużymi bąbelkami widocznymi w kieliszku. Przykuwa uwagę aromatami miodowymi, dojrzałych owoców i ziół. Na podniebieniu równowaga słodyczy i rześkości, wzmacnianej przez szczypiące bąbelki. Sycący aperitif, ale też i znakomite towarzystwo tart czy innych deserów z owocami.