W zestawie Świąteczna elegancja znajdziemy następujące wina: nietuzinkowego rieslinga od producenta Karthäuserhof, gewurztraminera, czyli drugie po rieslingu w alzackiej wielkiej czwórce, najlepsze wino regionu, specjalność środkowo-zachodniego narożnika półwyspu Iberyjskiego alvarinho/albariño, najlepsze wino z regionu Galicji oraz sąsiadującego z nią regionu Castilla y León María Abril Godello oraz krzyżówka rieslinga stworzona przez szwajcarskiego profesora Müllera w XIX wieku. Całość zestawu dopełnia nasco, czyli bardzo stara odmiana, która występuje wyłącznie na drugiej co do wielkości wyspie włoskiej na powierzchni zaledwie 140 ha, przy czym, w ramach DOC, która powstała w roku 1979 uprawia się jej symboliczne 16 ha! Te codzienne wina z całą pewnością sprawdzą się podczas spotkań świątecznych, w akompaniamencie ryb, owoców morza oraz warzyw.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Linia Bruno producenta Karthäuserhof ma cieszyć konsumenta od pierwszego łyka. Nie inaczej jest w tym przypadku. Winogrona uprawiane są w stromych winnicach, w dolinach rzek Mozela oraz Ruwer, na łupkowej glebie. Zbiory odbywają się na początku października, co pozwala gronom niespiesznie dojrzeć. W nosie wino kusi intensywnymi aromatami cytrusów, brzoskwini czy białego grejpfruta. W ustach do głosu dochodzą: dojrzały ananas i aromaty owoców tropikalnych. Na podniebieniu wyczuwalna słodycz, równoważona odpowiednią kwasowością. Świetnie sprawdzi się do sałat z owocami czy dań kuchni azjatyckiej.
Alvarinho / albariño czyli specjalność środkowo-zachodniego narożnika półwyspu Iberyjskiego udaje się w Portugalii nie tylko przy produkcji Vinho Verde, ale również jakościowych win odmianowych. Tak jest w przypadku Alvarinho z Tejo, którego owoce pochodzą z południowego stoku, kredowo-gliniastej gleby znad Atlantyku zapewniając wiele warstw smaków i aromatów. Nos lekko stonowany nutami cytrynowej skórki i kwiatu pomarańczy. W ustach struktura i mineralność są zsynchronizowane z aromatem zielonych cytrusów. Elegancja, równowaga i powściągliwość czynią z tego wina wdzięcznego towarzysza posiłku. Dorsz we wszelkich wydaniach sprawdzi się bardzo dobrze.
Godello to odmiana, która wywodzi się najprawdopodobniej z Galicji i to właśnie tam oraz w sąsiadującym regionie Castilla y León powstają najlepsze wina na bazie tego szczepu. Specjalna edycja wina Luzdivina Amigo María Abril Godello powstała z zebranych ręcznie gron ze starych krzewów usytuowanych na wysokości między 650 a 750 m n.p.m. Do produkcji użyto moszczu najwyższej jakości, który pod wpływem nacisku swobodnie wypływa ze świeżo zebranych winogron. Dzięki tak starannej produkcji otrzymujemy niezwykle eleganckie wino. W kieliszku przybiera jasną, słomkową barwę, a bardzo intensywny nos przypomina zapach brzoskwiń, melona i białych kwiatów. W ustach daje o sobie znać mocna struktura i delikatna słodycz dobrze równoważona przez kwasowość. Optymalne wino do makaronu z owocami morza i risotto.
Nasco to bardzo stara odmiana, która występuje wyłącznie na drugiej co do wielkości wyspie włoskiej na powierzchni zaledwie 140 ha, przy czym, w ramach DOC, która powstała w roku 1979 uprawia się jej symboliczne 16 ha! Po fermentacji, przez cały okres dojrzewania wino miało kontakt z osadem z drożdży, którym zawdzięcza swoją strukturę i bogactwo. Suknia jest barwy blado-złotej, a bogaty profil aromatyczny koncentruje się wokół nut karmelizowanych owoców, słodkich przypraw, piżma i białych kwiatów. W ustach bardzo pełne i kremowe z wyczuwalną, migdałową końcówką. Podawać w temperaturze 14 st. do cięższych dań ba bazie owoców morza. Świetne również solo.
Chociaż wywodzi się z Południowego Tyrolu, gewurztraminer jest drugi po rieslingu w alzackiej wielkiej czwórce najlepszych win regionu. Kawał wina w kieliszku, i w zapachu i w smaku. Ponad rok dojrzewało na osadzie. Intensywny aromat różany i egzotycznych owoców liczi, a w tle banana i cynamonu. Ma kilkuletni potencjał rozwoju, z ewolucją w stronę nut miodowych. Smak wyrazisty, rześki i gładko słodki jednocześnie. Można eksperymentować z kuchnią azjatycką, tartą ze śliwkami, serem Munster...
Ta krzyżówka rieslinga stworzona przez szwajcarskiego profesora Müllera w XIX wieku rozpowszechniła się bardzo w Niemczech. Ma niższą kwasowość i bogatszy, nieco muszkatowy aromat. Mniej znana odmiana winorośli przynosi pozytywne zaskoczenie doskonałego orzeźwienia i klarowności na wysokim poziomie. Stoi za tym dobre siedlisko w okolicy Bolzano i, rzec można dosłownie, benedyktyńska precyzja wykonania. Wino ma zdecydowane nuty kwiatowe i przyprawowe, jak gałka muszkatołowa czy ziarna pieprzu. Na podniebieniu smaczne i rześkie. W swojej zwiewności nie traci charakteru i wyrazistości w posmaku. Wino na gorące dni, a także do lekkich i zdrowych dań warzywnych.