Smak, styl: |
Kod produktu: | |
---|
W skład zestawu wchodzi sześć win z trzech państw: Włoch, Francji, oraz Słowenii. Czerwone wina reprezentowane są przez: Kupaż szczepów merlot (55%), cabernet sauvignon (30%) i malbec (15%) z regionu Bordeaux, primitivo będące kwintesencją czerwonego winna z Apulii oraz nerello mascalese pochodzące z chłodniejszych siedlisk upalnej Sycylii. Przedstawicielami białych win są natomiast: czysty viognier, będący swoistym preludium do win ze słynnej apelacji Condrieu, sycylijskie grillo wytworzone metodą appasimento. Całość zestawu dopełnia aromatyczne ribolla gialla od niewielkiego, rodzinnego producenta Moro ze Słowenii. Niezapomniane wrażenia podczas degustacji w gronie znajomych gwarantowane!
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Metoda appasimento znana jest powszechnie w regionie Veneto. To właśnie przy jej użyciu powstają takie wina jak słodkie Recioto della Valpolicella czy wytrawne Amarone della Valpolicella. Tej samej metody użyto przy produkcji białego wina z gorącej Sycylii. Grona autochtonicznego szczepu grillo przeszły 15 dniowy proces suszenia, dzięki któremu straciły około 15 % swojej wagi. Proces fermentacji przebiegał w stalowej kadzi w kontrolowanej temperaturze. Następnie wino dojrzewało przez kilka miesięcy na osadzie drożdżowym. W konsekwencji otrzymujemy niezwykle złożone wino o wyczuwalnych aromatach suszonych owoców i orzechów z nutą pomarańczy i grejpfruta. W ustach wino zaskakuje miękkością. Całość wieńczy długi finisz. Idealne do potraw na bazie drobiu czy ryby w sosie maślanym.
Pod nazwą rebula kryje się znany w północnych Włoszech szczep ribolla gialla. Aromatyczne wino od niewielkiego, rodzinnego producenta Moro. Wino to zabiera nas w podróż do słonecznej Słowenii. Słomkowy kolor, nuty białych kwiatów, cytrusów i skórki pomarańczy. W ustach z kolei pełne i niezwykle aksamitne. Orzeźwiający charakter zapewnia odpowiedni poziom kwasowości.
Czysty viognier będący swoistym preludium do win ze słynnej apelacji Condrieu. Owoce tej odmiany pochodzą z niewielkiej winnicy o powierzchni 12 ha, usytuowanej na południowych zboczach o granitowo-kredowym podłożu, prowadzonej w sposób zrównoważony i z dbałością o środowisko naturalne. Zebrane ręcznie grona są delikatnie wyciskane po krótkiej maceracji, a powstały moszcz przechodzi fermentację alkoholową w stalowych zbiornikach. Z wyjątkiem najgorętszych roczników wino przechodzi konwersję jabłkowo-mlekową, która zmniejsza ogólną kwasowość w winie i wzmacnia jego strukturę. Wino ma jasnozłotą suknię z zielonymi refleksami. Nos intensywny, przywodzący na myśl morele, ananasy i rumianek. W ustach gładkie i kremowe, z mineralną końcówką. Dobrze pije się samo, ale warto też podać np. do krewetek w tempurze i sushi.
Primitivo to kwintesencja słonecznego wina czerwonego z gorącej Apulii. Winorośl wzrastała na wapiennej glebie aż do osiągnięcia pełnej dojrzałości, co nadaje winu pożądaną nutę elegancji. W kieliszku wino błyszczy rubinowo-czerwonym kolorem z purpurowymi refleksami. Charakterystyczne są aromaty jagód, jeżyn, konfitury z wiśni. W ustach solidna kwasowość równoważy bogactwo dojrzałych owoców. Wino idealnie sprawdzi się w towarzystwie grillowanych i pieczonych mięs, wędlin i dojrzałych serów.
Sycylia kojarzona jest z wysokoalkoholowymi, potężnymi winami. Jednak te ze szczepu nerello mascalese to nie lada gratka dla miłośników lżejszych smaków. Szczep wyjątkowo upodobał sobie chłodniejsze siedliska upalnej Sycylii. Zbiory odbywają się na przełomie września i października. Uprawa całkowicie organiczna. Wino przeszło piętnastodniową macerację, a następnie przez osiem miesięcy dojrzewało w kontakcie z drożdżami. W nosie świeże, owocowe z nutami wiśni, żurawiny i niuansami ziołowymi. W ustach krzepkie, lekkie z wyraźną mineralnością i zaskakująco długim finiszem. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie drobiu, warzyw i dojrzewających serów.
https://www.youtube.com/watch?v=uwVjuekmRBE
Rodzinna posiadłość od sześciu pokoleń pracująca nad poprawą jakości dziś święci triumfy dobrze zrobionym winem. Kupaż szczepów merlot (55%), cabernet sauvignon (30%) i malbec (15%) godnie reprezentuje winnicę połączeniem elegancji z owocowością. Przedłużona maceracja i kilkanaście miesięcy dojrzewania odbywają się w kadziach fermentacyjnych. Wino jest zrównoważone, wagi średniej. Wyczuwa się truskawki, wiśnie, porzeczki. W ustach krągłość, wtopione taniny urozmaicają smak, lecz bez żadnej szorstkości. Dobre do codziennych posiłków, szczególnie bazujących na drobiu.