W zestawie znajduje się 6 win. Reprezentują różne kraje i szczepy. Będą doskonałym wyborem dla miłośników wyrazistych win, którzy cenią różnorodność i wybierają wino do różnych okazji. Wybrane tytuły pochodzą z Portugali, Hiszpanii, Włoch, Francji oraz Polski. Butelki zostały zamknięte w eleganckiej drewnianej skrzynce z logo Kondrat Wina Wybrane. Na szyjce jednej z butelek została umieszczona dwustronna zawieszka wykonana z ekologicznego papieru z logo Kondrat Wina Wybrane.
Sauvignon Blanc od sprawdzonego producenta ze słonecznej Nawarry to prosty przepis na dobre, codzienne wino. Mimo tego, że czerwone odmiany stanowią tam 95% upraw, to Alconde Sauvingon Blanc Seleccion ma wszystko to, czego oczekujemy od lekkich, białych win. Jest delikatne i rześkie w smaku z miłym towarzystwem aromatów owoców cytrusowych i zielonego jabłka. Proces fermentacji trwał ok. 3 tygodni i odbywał się w stalowych tankach o kontrolowanej temperaturze. Schłodzone do temperatury 8-10 st. przynosi orzeźwienie w upalne dni, a przy tym dobrze komponuje się z antipasti oraz wieloma potrawami na bazie ryb morskich, krewetek, makaronu i warzyw.
Volunte Primitivo to udana próba połączenia tradycji przypisanej Apulii i nowej fali producentów korzystających przy produkcji wina z najnowocześniejszych zdobyczy techniki. Taki mariaż zapewnia winu typowość szybko dojrzewającej odmiany primitivo i wysoką, ściśle kontrolowaną, jakość. Ekstrakcja koloru to efekt częstego przepompowywania moszczu. Efekt w postaci wysyconej, ciemno-czerwonej barwy daje wrażenie wina przesyconego owocem. Nie inaczej jest po kontakcie z soczystym w wyrazie bukietem pełnym jagodowych nut. W smaku, w przyjemny sposób, nienachalnie konfiturowe. Znów wraca skojarzenie z jagodami, śliwkami i soczystością malin. Wino układa się w ustach gładko, wręcz jedwabiście. W finiszu pozostawia wrażenie starannej kompozycji, której siłą jest harmonijność. Równie dobrze podkreśli walory duszonych, mocno przyprawionych mięs w pomidorowym sosie, jak i pieczonego kurczaka, czy wątróbek drobiowych.
Miłe, lekko słodkie wino z południa Francji. Delikatna i jasna barwa. Wyraźny, czysty aromat dojrzałych owoców i kwiatów. Przyjemne nuty ananasa i pigwy. W ataku łagodne słodyczą, ożywione kwasowością na finiszu. W sumie harmonijne i kompletne. Dobry pomysł na odpowiednio schłodzony aperitif lub we francuskim stylu dodatek do pasztetów, a w międzynarodowym do owocowych deserów.
Wino powstałe na bazie dwóch czerwonych odmian – rondo i regent. W kieliszku przyciąga głęboką barwą różu. Bukiet jest wyraźny, przynoszący na myśl czerwone owoce takie jak truskawki, poziomki czy czerwoną porzeczkę. Aromat zachęca do poznania smaku, na który składa się delikatna słodycz i orzeźwiająca kwasowość. W ustach wyczuwalne są harmonia i subtelny ale zaznaczony finisz. Dobrze schłodzone wino może stanowić znakomity, elegancki aperitif. Styl półwytrawny doskonale połączy się też z owocami i różnymi przystawkami. Rosé sprawdzi się nie tylko w ciepłe i słoneczne dni.
Wysokiej jakości Vinho Verde, które w przeciwieństwie do znacznej większości win tego gatunku, powstaje w niewielkiej liczbie zaledwie 4800 butelek rocznie. Powstało na bazie trajadury, arinto oraz loureiro, których grona – co również warte odnotowania – zbierane były ręcznie. Winifikacja konwencjonalna w stalowych tankach, w temperaturze 16 st. Wino jest bardzo świeże, z intensywnymi, owocowymi aromatami. Można odnaleźć nuty cytrusów, brzoskwiń, z delikatnym współbrzmieniem białych kwiatów. W ustach młodzieńcze, zadziorne i bardzo orzeźwiające. Daje o sobie świetny balans między naturalną, wysoką kwasowością i piętnastoma gramami cukru resztkowego. Nie potrzebuje towarzystwa posiłku, aby cieszyć się nim w pełni, ale świetnie poradzi sobie w towarzystwie potraw lekkich i pikantnych na bazie warzyw i owoców morza.
Wino, które reprezentuje rzemieślniczą wręcz pracę winiarzy Sud-Ouestu w trosce o pielęgnowanie endemicznych odmian i prawdziwego stylu. Oprócz najważniejszej odmiany, jaką jest tannat, do jego produkcji użyto także pinenc i cabernet sauvignon. Każda winifikowana oddzielnie z 20-25dniową maceracją na skórkach. Po konwersji jabłkowo-mlekowej, gotowy kupaż dojrzewa przez 11 miesięcy we francuskich barrique, z których trzecią część stanowią beczki nowe. Intensywny nos z czarującymi nutami czerwonych i czarnych owoców, z nutą przypraw i lukrecji. W ustach szczere, okrągłe, dość pełne, z wyraźną lecz miękką taniną. Kaczka z pieprzem i górka jagnięca to jedne z optymalnych propozycji do łączenia.
Skrzynka na sześć butelek wykonana z drewna sosnowego oraz sklejki brzozowej. Na zasuwanej ściance widoczne jest logo i nazwa Kondrat Wina Wybrane oraz specjalna grafika. Skrzynka posiada solidny uchwyt wykonany ze sznurka.
Wymiary (wewnętrzne/zewnętrzne):
Wysokość 33,0 / 35,0 cm
Szerokość 56,0 / 58,0 cm
Głębokość 9,4 / 10,8 cm
Dwustronna zawieszka na butelkę została wykonana z ekologicznego papieru (gramatura 250 g/m²). Z jednej strony znajduje się specjalna grafika oraz logo Kondrat Wina Wybrane, z drugiej - ikona przedstawiająca Marka Kondrata oraz tekst "Polecam Marek Kondrat".