Poznanie hiszpańskich winnic bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem „Szóstka z Hiszpanii” i naszym webinarem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć nietypowych win, które pozwolą na postawienie pierwszych kroków w świecie winiarskich różnorodności podczas degustacji w domowym zaciszu.
Podczas spotkania online będziemy wspólnie degustować sześć win hiszpańskich, a wśród nich znajdzie się musująca cava, białe wino z apelacji Murcja i Walencja od producenta Vegalfaro, a także wino białe z apelacji Penedes od producenta Marti Serda oraz różowe wino z regionu Nawarry. Nie zabraknie również win czerwonych takich jak nowość z Bierzo czy też wino koszerne od producenta Capcanes oraz jedna z najwyżej ocenianych etykiet z winnicy Carodorum.
Masz już zestaw w domu? Zapisz się na webinar o winach z Hiszpanii w piątek, 27.11 o godz. 18:30.
Zamów i opłać zestaw do poniedziałku, 20.11.2020 do godziny 15:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją. Jeśli nie zdążysz nie przejmuj się, zapisanie się na webinar umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
Czysta mencía, której owoce pochodzą ze 100-letnich krzewów z winnicy o łupkowym podłożu, położonej na dużej wysokości między 650 a 750 m n.p.m. Taka elewacja pozwala na wydłużenie czasu dojrzewania i większą koncentrację smaków i aromatów. Grona zbierane były ręcznie, a następnie poddane zostały kriomaceracji i fermentacji w stalowych zbiornikach, po których wino trafiło na 5 miesięcy do beczek z francuskiego dębu. Suknia jest ciemnorubinowa, a w nosie wyczuwalne są intensywne aromaty dojrzałych jeżyn, śliwek i lukrecji. W ustach pełne, lekko pikantne, z czekoladową nutą. Chorizo i grillowane warzywa to tylko jeden przykład z wachlarza możliwych połączeń kulinarnych.
Wino koszerne, zatwierdzone przez rabina do celebracji święta paschy. Elegancja i koncentracja faktycznie na odświętnym poziomie. W kupażu iberyjskie trio, najlepsze hiszpańskie odmiany ciemnej winorośli: tempranillo, garnacha i carinena. Wspólna winifikacja, maceracja i trzymanie na osadzie przez pięć miesięcy. Dojrzewanie głównie w kadzi stalowej, 15% w beczce, niespełna rok. Wyraźne aromaty dojrzałych czereśni i wiśni. Ładna równowaga słodyczy owocu i krągłej taniny z mineralnym charakterem i głębią. Tajemnicze nuty ziołowe i ziemiste prowadzą do finału okraszonego akcentami czekolady i kakao.
https://youtu.be/BY-eKrFBrv8
Wino pochodzące z owoców lokalnej odmiany tinta de toro (blisko spokrewnionej z tempranillo). Dojrzewa 10 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Ma intensywny, fioletowy kolor. Aromaty śliwek, ziół oraz wędzonego mięsa. W ustach jest soczyste, skoncentrowane, wyczuwalne są tu nuty wanilii oraz wędzarni. W finiszu na sile nabierają taniny, pojawia się także akcent czarnego pieprzu. Carodorum ma kilkuletni potencjał starzenia.
Tradycyjne, iberyjskie wino różowe o pięknej, głębokiej barwie malin. Winogrona maceruje się krótko bez wyciskania w prasie. Fermentacja soku przebiega w mocno obniżonej temperaturze dla zachowania świeżych aromatów, w które obfituje garnacha. Wyraźne nuty wiśni, czereśni i poziomek z bitą śmietaną, w końcówce lekko anyżkowe. Na języku żywe i przyjemnie orzeźwiające. Można podać do przekąsek, grillowanych ryb albo risotto.
Rześkie wino białe od producenta cavy, bazujące na tych odmianach, co cava, ale z dodatkiem wzbogacającego zapach muscata. Choć jest tylko elementem kupażu, jak zwykle daje o sobie znać najwyraźniej! Tak aromatyczna i wyrazista jest to odmiana… Bukiet jest ładny i intensywny, trochę kwiatowy jak jaśmin, mocno owocowy, w kierunku brzoskwiń i winogron, ze szczyptą anyżku. Usta orzeźwiające i lekkie, czyste. Przypasują mu na pewno owoce morza, czy oryginalna paella, ale też dowolna przekąska podana w ogródku i na tarasie.
Popisowa i niezwykle elegancka cava spod ręki nagradzanego winemakera Bodegi Veglafaro. Powstała w oparciu o macabeo i chardonnay pochodzących z wyselekcjonowanej parceli o gliniasto-wapiennym podłożu. Wino jest jasnej, żółtej barwy z zielonkawymi refleksami. Trwałe i niewielkich rozmiarów bąbelki unoszą intensywne aromaty jabłek, gruszek, jaśminu, kwiatu pomarańczy i chlebowej skórki. 18 miesięcy na osadzie i brak dodatku cukru robią swoje. W ustach mocno wytrawne, czuć pełnię, kremowość i długi, czysty finisz. Można łączyć z jedzeniem na wiele różnych sposobów. Wypadnie dobrze w zestawieniu z owocami morza, karczochami, owczym serem i paellą.