Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł
Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Kod produktu: |
|
Koncepcyjnie, wino wpisuje się w coraz szerszą falę włoskiego winiarstwa, która nieprzerwanie od kilkudziesięciu lat korzysta z dobrodziejstw łączenia lokalnych szczepów z odmianami spoza Italii. Doskonale uzupełnia katalog producenta, dając wino zarazem kompleksowe i świeże. Mieszanka umbryjskiego sagrantino z kosmopolitycznym merlotem daje ciemną barwę, zdradzając proporcje na rzecz tego pierwszego. Maceracja przeprowadzona nietypowo bo w dębowych beczkach, w kontrolowanej temperaturze przez kilkanaście dni. Przed wypuszczeniem do sprzedaży, dojrzewanie w butelkach przez dwa miesiące. Dzięki tym zabiegom, owoc jest bardzo żywy, zbudowanych na eleganckich taninach, ze świetną energią kwasowości. Nad winifikacją czuwał enolog firmy- Lodovico Mattoni, który cieszy się zasłużoną estymą wśród tutejszych winiarzy. Uchwycił w idealny sposób moc włoskiej odmiany z finezyjnością merlota, który przydaje winu nieco arystokratycznego szlifu. W ustach królują czarne, dojrzałe wiśnie, jeżyny, morwa i śliwka. Znakomita pijalność i szeroki wachlarz możliwości zastosowania w kuchni powinny zaskarbić wielu zwolenników tej pozycji. Na stole zyska w połączeniu z pieczystym i dojrzałymi – najlepiej włoskimi – serami.