Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Kod produktu: |
|
Pedro Ximenez w swoim typowym, słodkim klimacie, od największych specjalistów w tej dziedzinie! Nie jest to jeszcze chluba winiarni Toro Albala, „px” rocznikowy, ale daje przedsmak tej deserowej poezji! Powstał jako połączenie wytrawnej Oloroso Viejo i zacnego Don PX Gran Reserva. Ma ciemnobursztynową, błyszczącą suknię, bukiet bogaty i mocny; wyczuwa się rodzynki w czekoladzie, bakalie, orzechy i miód. Zgodnie z nazwą jest kremowo gęste, i rozkosznie miękkie dla podniebienia. Ma fakturę świeżo zebranego miodu. Nie męczy słodyczą. Znakomite towarzystwo do szerokiej gamy deserów! Pasuje jak nic innego i do czekolady i do lodów.
Mega pozytyw. Pełen profesjonalizm. Pozostaje pozazdrościć pasji. Polecam wszystkim!!!
Pyszne
doskonały aromat i smak
Mistrzostwo…konsumowane do szarlotki z lodami!!
Wino bardzo ciekawe. Smakuje nieco jak połączenie Tokaja 6 puttonów z włoskim Vin Santo del Chianti Classico z małych baryłek. Są i rodzynki, i orzechy, i ciężki drewniany posmak w tle. Nie tak złożone jak PX Gran Riserva z 1986, ale niewątpliwie unikatowe. Niewiele ustępuje słodkim winom najwyższej klasy.
Piękna suknia mahoniowa. Aromaty mocne – rodzynki, suszone morele. W ustach gładkie, miękkie i zadziorne jednocześnie. Zapewne pasuje do deserów, ale sądzę, że to wino nieco egoistyczne – tj. takie, które czuje się doskonale samo… Znakomite!!!
trochę ziołowe