Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
W skład zestawu wchodzą trzy jednoszczepowe wina z najzimniejszego regionu RPA – Elgin. Miłośników aromatycznych i rześkich klimatów ucieszy obecność sauvignon blanc. Do cięższych potraw z tłustymi rybami czy sosem śmietanowym idealne będzie chardonnay. Trio zamyka owocowy, ekspresyjny shiraz. Całe spektrum winiarskiego RPA w jednym zestawie.
Delikatnie złocista barwa daje powody do zachwytu. W nosie przyjemnie rozkłada akcenty pomiędzy cytrusy, jabłka i gruszki. W ustach daje poczucie głębi w bogatej, kremowo-waniliowej teksturze, wypełnionej ananasami, brzoskwiniami, mango i karmelem. Akcenty pochodzące ze starzenia w beczkach dębowych nie przykrywają owocowej strony wina. Test mineralności zdaje celująco.
Ubogaci potrawy z ryb, drobiu i polędwiczek w zawiesistych sosach.
Linia Horny Owl zdradza duże poczucie humoru, ale i zamiłowanie do przyrody południowoafrykańskiego producenta. Sauvignon skrojone na bardzo wysokim poziomie jakości, a przy tym szalenie przystępne i z dobrym „nerwem“. Chłodniejszy nieco klimat regionu Elgin sprzyja zachowaniu kwasowości odpowiedniej dla odmiany. Selekcjonowane zbiory ręczne i ściśle ograniczona ilość wypuszczanego co roku wina zapewniają najwyższe parametry jakościowe gron. Typowe akcenty agrestu, zielonego jabłka, świeżo skoszonej trawy, grejpfruta i limonki, uzupełnia ciekawy akcent zielonego pieprzu. Doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają kolejnego powodu dla uwielbienia sauvignon blanc. Doskonale sprawdzi się z delikatnymi sałatkami i rybami oraz z owocami morza. W sezonie, koniecznie należy wypróbować w zestawieniu ze szparagami.
Podstawą do stworzenia tego shiraza jest przeświadczenie jego twórców, że wino powinno przede wszystkim cieszyć. Tutaj radość zaczyna się od spojrzenia na etykietę... W bukiecie dominują dojrzałe jeżyny, śliwka i szczypta białego pieprzu. W ustach do głosu dochodzą skojarzenia z drobnymi owocami ze ściółki leśnej i przyprawami korzennymi. Wrażenie pijalności podkreśla smukła struktura bez przesadnego garbnika. Wino przemyca w sam raz tyle kwasowości, żeby oprócz picia solo pomyśleć o nim przychylnie przyrządzając aromatyczną wieprzowinę.