Kraj: | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kolor: | |||||
Smak, styl: |
Producent: | Kod produktu: | |
Zestaw składa się z trzech wytrwanych, czerwonych win, pochodzących z Chile od producenta De Martino. Znajdziemy tu aromatyczny i wyważony cabernet sauvignon oraz sztandarową odmianę Chile o dużej ekspresji owocu carmenère. Całość dopełni plenna odmiana cinsault – w tym przypadku w dość niecodziennej wersji. Zestaw cechuje bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Styl klasyczny dla Doliny Maipo, porównywanej z Bordeaux, ze względu na podobny, choć cieplejszy klimat i optymalne warunki glebowe dla caberneta właśnie. Głęboka, purpurowa suknia. Wśród aromatów obecne są jagody, cynamon i lukrecja. W ataku słodkawe nuty karmelu, ładnie przechodzą w cierpką porzeczkę. Wyważony, zaokrąglony posmak beczkowy.
O dolinie Itata mówi się, że jest to najstarszy region winiarski nowego świata, a pierwsze krzewy winorośli posadzono tam już w połowie XVI stulecia. Jest to region stosunkowo chłodny, charakteryzowany przez dużą wysokość winnic, żyzne aluwialne gleby i ich dobry drenaż. Takie warunki sprzyjają uprawie plennej odmiany cinsault – w tym przypadku w dość niecodziennej wersji odmianowej. W nosie dominują aromaty truskawek i żurawiny, z lekką nutą wędzonki. W ustach średniej budowy z delikatnymi taninami i wyraźną kwasowością. To wino powinno dobrze wypaść w połączeniu z aromatyczną jagnięciną lub dziczyzną. Warto delikatnie schłodzić.
Seria Legado (hiszp. dziedzictwo) to wina leżakowane i selekcjonowane w ekologicznej winiarni De Martino, przy limitowanej wydajności winnicy. Dwudziestoletnie krzaki rosną na kamienistej glebie w Isla de Maipo. Naturalna winifikacja na drożdżach rdzennych z ograniczonym użyciem siarki. Dojrzewało tylko w używanych beczkach z francuskiego dębu przez czternaście miesięcy. Sztandarowa odmiana Chile o dużej ekspresji owocu. W bukiecie rozpoznawalne dojrzałe czarne porzeczki i maliny, ze szczyptą charakterystycznych, suszonych ziół. Paleta gładka, a równocześnie żywa i ściągająca. Solidne wino do mięsnych potraw.