W zestawie znajduje się sześć win – 3 tytuły, każdego po 2 butelki. Wina białe to niemiecki riesling od producenta Faber oraz rześka hiszpańska viura. Kompilację uzupełnia niezobowiązujące włoskie różowe chiaretto. Dobrze mieć pod ręką w cieplejsze dni!
Mozelska klasyka w bardzo przystępnym wydaniu. Delikatne, lekkie białe wino o intensywnym i świeżym bukiecie, którego rozwojowi sprzyja chłodny klimat z łagodzącym wpływem Mozeli. W nosie, pierwsze skrzypce grają typowe dla tego regionu nuty owoców cytrusowych, jabłek i gruszek, z wyraźnym akcentem mineralnym i kwiatowym. U ustach bardzo świeże, czyste, i z orzeźwiającą kwasowością. Doskonale sprawdzi się w połączeniu z delikatnymi potrawami na bazie owoców morza, miękkich białych serów i warzyw. Warto schłodzić i podawać w temperaturze 8-10 stopni.
Lekkie i radosne wino, które powstało w oparciu o lokalne szczepy regionu Veneto. Grona corviny i rondinelli dorastające na morenowych zboczach po wschodniej stronie jeziora Garda zebrane zostały w połowie września, po czym poddane zostały winifikacji „na różowo”. Efektem jest blado-łososiowa suknia, która podkreśla niezobowiązujący styl tego wina. W nosie dzieje się naprawdę sporo, za co odpowiada po części dojrzewanie wina na osadzie drożdżowym. Na pierwszym planie zapachy wczesnego lata. Odnaleźć można m.in. rabarbar, papierówki, truskawki i maliny. Następnie, do głosu dochodzą aromaty przypominające melona, kwiaty i landrynki. Usta bardzo rześkie i orzeźwiające. Nie potrzebuje posiłku aby się nim cieszyć, ale z pewnością podkreśli również smak pizzy, bruschetty, delikatnych serów i warzyw. Podawać w temperaturze 10-12 st.
Lekkie i rześkie wino z hiszpańskiej Nawarry. Ta historyczna kraina żyje trochę w cieniu sławniejszej, sąsiedniej apelacji Rioja. Winiarze własną pracą i jakością wina muszą udowadniać swoją wartość i budować markę regionu. Można im zatem zaufać, zwłaszcza gdy tak jak Campos de Enanzo występują pod szyldem Asociación Bodegas de Navarra. Wino uderza aromatem świeżych owoców, w ustach daje orzeźwienie; dobre do dań z owocami morza.