Zestaw Uniwersalna Szóstka składa się z trzech win białych oraz trzech czerwonych. Wśród białych znajdziemy: weisser burgunder czyli niemiecka nazwa znanego na całym świecie szczepu pinot blanc, sardyńską klasykę vermentino w bardzo przystępnym wydaniu oraz prawdziwa klasyka w postaci chardonnay od Domaine Miselle. Czerwone wina reprezentowane są przez: młody, krótko leżakowany kupaż z regi0nu Rioja, kuszące primitivo z Apulii oraz merlot, pełny młodzieńczego wigoru, a przy tym gładkie i treściwe. Taki zestaw zapewni niezapomniane doznania i zapasy na spotkania w gronie przyjaciół bądź najbliższych.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Weisser burgunder to niemiecka nazwa znanego na całym świecie szczepu pinot blanc. W interpretacji Tiny Pfaffmann, znanej enolożki, właścicielki winnicy w Palatynacie, wino jest rześkie i owocowe, w sam raz na letnie dni. Barwa jasna, z zielonymi refleksami. W nosie moc nut cytrusowych, zielonego jabłka i gruszki. Ciała dodają wuczywalne aromaty prażonych orzechów. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie lekkich przystawek, potraw na bazie drobiu czy owoców morza.
Primitivo nie musi być nudne! W nosie wino kusi aromatami czerwonych oraz leśnych owoców. Bez trudu odnajdziemy w nim nuty czerwonej porzeczki, jeżyn oraz suszonych śliwek. W ustach wino jest dobrze zbudowane, intensywne, a słodycz owoców została doskonale zrównoważona kwasowością. Idealnie sprawdzi się w połączeniu z grillowanymi mięsami czy dojrzewającymi serami.
Choć południe Francji to nie bastion merlota, to jednak odmiana ta w winnicach Pomerols, uprawiana na kamienistej glebie z drobinami wapieni udaje się bardzo dobrze. Wino jest pełne młodzieńczego wigoru, a równocześnie gładkie i treściwe. Zebrane winogrona przechodzą dwudziestodniową macerację wydobywając esencję koloru i smaku. Wino dojrzewało w kadziach stalowych przez dwanaście miesięcy. Ujmuje skoncentrowanym bukietem o kolorystyce soczystych owoców takich jak jagody, tuskawka oraz porzeczka. Pojawiają się też mniej oczywiste aromaty takie jak mięta czy zielona, trawiasta nuta. Na podniebieniu podkreślone miękką taniną. Warto podawać w towarzystwie pieczeni i polędwiczek.
Sardyńska klasyka w bardzo przystępnym wydaniu. Owoce vermentino dojrzewały na gliniasto-wapiennym podłożu pobliskich wzgórz zapewniając im odpowiednią dawkę składników mineralnych. Wyselekcjonowane grona, uprzednio pozbawione szypułek, poddane zostały delikatnemu wyciśnięciu, a powstały moszcz przeszedł 14-dniową fermentację w kontrolowanej temperaturze, aby zachować świeżość i owocowy profil aromatyczny. Ten obejmuje nuty owoców cytrusowych, brzoskwiń, gruszek oraz białych kwiatów. W ustach żwawe, zdecydowane i o solidnej strukturze uzyskanej dzięki kontaktowi z osadem z drożdży. Całość wieńczy długa, delikatnie gorzkawa końcówka charakterystyczna dla vermentino. Wspaniałe wino do owoców morza, smażonych ryb i przystawek.
Nowa propozycja z Domaine Miselle: po sukcesie białego wina z lokalnych odmian Gaskonii przyszła pora na ambitną klasykę! Kilka miesięcy trzymane na osadzie chardonnay z dojrzewaniem bez udziału beczek dębowych. Wino ma jasną barwę, z perłowymi i zielonkawymi refleksami, oraz wyraźny, rześki bukiet kwiatowy. Do niego dochodzą niuanse mango i świeżych brioszek. Na podniebieniu harmonijnie krągłe, z rześkością owocu i gładkim dotykiem.
Wino młode, dla równowagi leżakowane krótko, niecałe pół roku, w dębinie. Były to tradycyjne w Rioja beczułki z dębu amerykańskiego. Korzenno tostowe akcenty uwalniają stopniowo nuty ciemnych owoców, bardzo czereśniowe. W zapachu pozostaje sporo słodyczy owocowej, ze szczypiącymi akcentami korzennymi, charakterystycznymi dla tempranillo. W ustach nieco śliwkowe, świeże i lekkiej budowy. Subtelnie obramowane wytrawnością. Nieco goryczkowa, krótka końcówka. Pasuje do ryżu z warzywami, bądź makaronu z mięsem.