W skład zestawu wchodzi sześć win czerwonych z trzech państw: Francji, Hiszpanii oraz RPA. Przegląd różnych odmian winorośli i kupaży: flagowy szczep z Południowej Afryki pinotage, oraz kupaż syrah z niewielkim udziałem viognier z tego samego regionu. Klasyczny bordoski kupaż (85 % merlot, 10 % cabernet sauvignon, 5% cabernet franc) oraz solidne bordeaux, chociaż bez dużej koncentracji. Całość zestawu dopełnia wielokrotnie nagradzany monastrell z apelacji Jumilla oraz kupaż z wyraźnie wyczuwalną pikantnością caberneta, aronii i porzeczki. Niezapomniane wrażenia podczas degustacji w gronie znajomych gwarantowane!
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Pinotage to flagowy szczep Południowej Afryki. Winorośl wzrastała na glebie wapiennej, dlatego niektórzy dopatrywać się będą ech mineralności w winie . Grona zbierane są ręcznie, z zachowaniem restrykcyjnej selekcji. Wino przeszło fermentację malolaktyczną w beczkach dębowych, a następnie dojrzewało w nich przez 9 miesięcy nabierając nut dymu i czekolady. W ustach wyczuwalne jagody, suszone śliwki i czarna porzeczka. Wino pełne i zrównoważone, z wyraźnie zaznaczoną taniną i krzepką kwasowością. Najlepiej otworzyć godzinę przed podaniem lub zdekantować.
Charakterystyczny dla północnego Rodanu kupaż syrah z niewielkim udziałem viognier prosto z gorącej Afryki. Zbiór ręczny na początku marca i staranna selekcja gron gwarantują wysoką jakość. Wino spędziło 6 miesięcy w dębie francuskim oraz amerykańskim. Zarówno w nosie, jak i w ustach wyczuwalne są nuty czarnej porzeczki, gorzkiej czekolady oraz kawy. Na podniebieniu dobrze zbudowane, z jedwabistymi taninami i zrównoważoną kwasowością. Niewielki procent viognier dodaje elegancji i aromatyczności.
Klasyczny bordoski kupaż (85 % merlot, 10 % cabernet sauvignon, 5% cabernet franc) z zamku pozostającego w tych samych rękach aż od pięciu pokoleń. Winnica zlokalizowana na gliniasto-wapiennym podłożu. Nos typowo owocowy skoncentrowany wokół czerwonych owoców. Dobrze zbalansowane o średniej koncentracji z gładką taniną. Dobrze zintegrowany alkohol ( 14,5 %) i zrównoważona kwasowość.
Skromna posiadłość rodziny Todesco położona jest w pobliżu ciepłego płaskowyżu Côtes de Duras. W tym mikroklimacie nieźle dojrzewa cabernet, właściwie tonowany owocowością merlota. Wino leżakowało w podziemnych zbiornikach cementowych przez kilka miesięcy. Solidne bordeaux, chociaż bez dużej koncentracji. Rubinowa barwa i sporo apetycznych aromatów ciemnych owoców, morwy, porzeczki. Świeże i miękkie w ataku, bardzo pijalne. Mile zaskakuje, dając dużo wrażeń w korzystnej cenie, co podkreślają adekwatne nagrody.
Wino pochodzące z apelacji Jumilla, stworzone w 100% ze słynnego szczepu monastrell, we Francji znanego jako mourvedre. Było starzone do 4 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Pomimo swojej ekspresyjności zachowuje świeżość i dobrą kwasowość. Jest to możliwe dzięki umiejscowieniu winnic od 600 do 800 metrów nad poziomem morza. Owoce zbierane są ze starych nasadzeń, które dają niski, za to jakościowy plon. W nosie dojrzałe owoce, aromaty drewna oraz wanilii. Polecamy przede wszystkim do czerwonych mięs, potraw grillowanych i mocno przyprawionych.
Wino z winnicy przy skromnej posiadłości z 1932 roku, zwanej przez właścicieli Casa Balaguer „dziadkową szopą” (hiszp. Casica del Abuelo). Jak na Hiszpanię to żaden zabytek, ale otaczająca ją winnica w tym samym wieku, to już ewenement. Krzaki tak stare są faktycznie jak dziadkowie! Tylko cztery miesiące w dębie, by nie zagłuszyć znakomitej jakości skoncentrowanego owocu. Wyczuwa się śliwki suszone, aronię i porzeczkę, ze szczyptą ziół i balsamu. W ustach gładkie, z czytelną, dojrzałą taniną.