12 win i praktyczny poradnik Wine Folly do czytania – zestaw, który każdy pasjonat winiarstwa powinien zabrać na swój urlop. Mamy tutaj po dwie sztuki każdej z wybranych pozycji. Większość z nich przyniesie orzeźwienie i ochłodę, a dwa czerwone tytuły będą dobrym towarzyszem dla lekkich przekąsek i codziennych prostych posiłków.
Chieti to niewielkie miasto w regionie Abruzzo, od którego nazwę wzięła prowincja i apelacja, w której powstają raczej proste, ale często dobrej jakości wina białe, różowe i czerwone tak spokojne, jak i musujące. W tym przypadku mamy do czynienia w stu procentach z odmianą pinot girgio. Po zbiorach, w celu zapewnienia intensywnych owocowych aromatów i cech szczególnych odmiany, winogrona przeszły zimną macerację, a następnie zostały delikatnie wyciśnięte. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej. W nosie wyczuwalne są typowe aromaty jabłek, gruszek, cytryny i nektarynki, z delikatną nutą roślinną. Usta przyjemnie orzeźwiające, z niezłym ciałem i delikatną kwasowością. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 12 stopni w towarzystwie lekkich przystawek, ryb i owoców morza.
Ciepły, słoneczny merlot z niewielką domieszką lokalnych odmian. Grona dojrzewają w bezpośredniej bliskości rzeki Tag, od której nazwę otrzymał ten liczący ok. 22.000 hektarów region winiarski. Winifikacja w stalowych zbiornikach w temperaturze 25 stopni, z cyklicznym pompowaniem, które umożliwia lepszą ekstrakcję barwy, aromatów i tanin. W nosie dominują dość intensywne aromaty ciemnych owoców jak wiśnie, jeżyny i śliwki, z lekką nutą czekolady. W ustach supergładkie, z jedwabistą taniną. Idealne do grilla i pizzy z pikantnym salami.
Autorskie wino zarządzającej bodegą twórczej enolożki. Pani Amelia Coloma ten kupaż nazwała własnym imieniem, z zasłużoną dumą. Uprawa winorośli bliska organicznej. Poukładane wino czerwone o uniwersalnym charakterze. Ładnie wysycona suknia, purpura z elementami granatu i fioletu. Aromaty dojrzałych, ciemnych owoców. Na pierwszym planie czarna porzeczka i nuty kwiatowe (fiołek, lawenda). Świeże i pełne werwy na języku. Z pewnością pasuje tu hiszpańska szynka długo dojrzewająca lub inne wędliny jakościowe.
Mozelska klasyka w bardzo przystępnym wydaniu. Delikatne, lekkie białe wino o intensywnym i świeżym bukiecie, którego rozwojowi sprzyja chłodny klimat z łagodzącym wpływem Mozeli. W nosie, pierwsze skrzypce grają typowe dla tego regionu nuty owoców cytrusowych, jabłek i gruszek, z wyraźnym akcentem mineralnym i kwiatowym. U ustach bardzo świeże, czyste, i z orzeźwiającą kwasowością. Doskonale sprawdzi się w połączeniu z delikatnymi potrawami na bazie owoców morza, miękkich białych serów i warzyw. Warto schłodzić i podawać w temperaturze 8-10 stopni.
Zaskakująco przyjemne wino na co dzień, o bardzo wyrazistym zapachu. Bazuje na lokalnych, mało znanych, gaskońskich odmianach. Zatem niespodzianka dla zmęczonych powszedniością chardonnay, i to miła! Naprawdę zmysłowy i apetyczny zestaw aromatów. Jest i agrestowa świeżość z nieco roślinnym orzeźwieniem i słodycz spod znaku mirabelek, moreli i mandarynek. W ustach wyczuwalna równowaga, jest trochę ciała i potrzebna rześkość. Nie potrzebuje jedzenia ani wymówek, pije się lekko i z apetytem.
Bardzo ciekawe wino musujące z Veneto, będące wartą uwagi interpretacją dla królującego w regionie prosecco. Na próżno w nim szukać obecności winogron glera (prosecco). Elegancki styl, ożywczość i złożoność zapewniają tu garganega, chardonnay i pinot bianco. Tak skomponowana mieszanka wypełnia kieliszek żywym musowaniem, z delikatną pianką, którą rozświetla lekko złocisty kolor. Kusi zapachem świeżych cytrusów. Dobrze schłodzone oddaje w pełni walory, jakich oczekujemy od musujących win z Italii. Przyjemnie mineralne, z wdzięcznym akcentem zielonego jabłuszka, limonki, melonów i migdałów. Wspaniale odświeżające nie tylko w upalne dni. W kuchni świetnie sprawdzi się jako aperitif, do delikatnych sałatek, drobiu i owoców morza.
Baw się winem! Winefolly.com to nagradzana wieloma prestiżowymi nagrodami strona internetowa poświęcona wartościowej wiedzy na temat wina. Portal ma dziesiątki tysięcy oddanych wielbicieli na całym świecie (również w Polsce) zarówno wśród winiarskich debiutantów, jak i koneserów. Autorzy tego słynnego serwisu, Madeline Puckette i Justin Hammack postanowili stworzyć książkową wersję winefolly.com Dzięki temu powstał przystępny, nowoczesny poradnik, zawierający jasne i czytelne informacje w formie przejrzystych wizualizacji i grafik. Prosto, zrozumiale i na temat! Bez zbędnego zadęcia i snobizmu.
W przystępny sposób przekazują, czasem niełatwą, wiedzę na tematy degustacji wina, rozpoznawania jego jakości, właściwych wyborów (również tych na każdą okazję), sposobów wyszukiwania win. Ta książka pozwala poruszać się wśród wielkich win i trudnych winiarskich tematów, swobodnie i z humorem.
W skrócie, sięgając po ten poradnik, znajdziesz:
Wino. Praktyczny poradnik. Wine Folly nie przypadkiem określany jest już biblią dla każdego miłośnika wina!