Syrah dobrze wygrzany w sycylijskim słońcu, na kamienistych glebach winnic wokół Salaparuta w prowincji Trapani. Dojrzewał kilka miesięcy, część wina w beczkach, a część w neutralnych kadziach stalowych. Za rubinową suknią kryje się soczysty zapach śliwki, porzeczki z rześką nutą fiołków. W tle pozostają akcenty korzenne. Na podniebieniu jest treściwe, acz bardzo pijalne, z przyjemnie dyskretnymi taninami. Doskonałe do makaronów w zawiesistych sosach mięsnych.
Dla początkujących miłośników win – idealny wzór Shiraza. Zmiany bukietu i smaku prowadzą w czasie od owoców do przypraw i skóry. Trochę ” krótkie”, ale za tą cenę – super
Dobre, ale Nero d’Avola lepsze.
Perfekcyjne !!!
Wino jak na tą półkę cenową jest dobre. Samo picie tego wina daje różne doznania smakowe: na początku wino ma lekko śliwkowy posmak, który potem zostawia cierpkość charakterystyczną dla aronii. Jeszcze później daje się wyczuć to co uwielbiam – aromaty korzenne: cynamon, goździki, imbir. Bardzo ciekawe połączenie.
Świetnie skomponowało się z makaronem tagiatella ze śmietanowym sosem z borowikami i piersią z kurczaka.