Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Vignamaggio Cabernet Franc to wino, którego interpretacja odżegnuje się od tradycyjnego stylu tej odmiany, typowego dla chłodniejszego klimatu. Owoce pochodzące z 40-letnich krzewów, zbiera się ręcznie w pierwszej połowie października, po pierwszej selekcji w winnicy. Druga i trzecia ma miejsce już w winiarni aby zagwarantować możliwie najlepszy surowiec do produkcji. Wino przechodzi fermentację malolaktyczną w beczkach z dębu francuskiego, w których spędza w sumie 24 miesiące, a kolejne 36 – w butelce. Majestat wina czuć w każdym jego elemencie. Do bliższego poznania zachęca już piękna, ciemno-rubinowa barwa i złożoność aromatów ciemnych owoców i – typowych dla tej odmiany – papryki, ze współtowarzyszeniem przydymionych nut drewnianych. W ustach wielowarstwowe, intensywne i krągłe. Wymaga połączenia z wykwintnymi potrawami np. na bazie jagnięciny, dziczyzny, czy wędzonych mięs. Warto zdekantować.