Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Poważne wino toskańskie będące homagium dla Antona Marii Gherardiniego, właściciela XV-wiecznej posiadłości Vignamaggio, ojca słynnej Mona Lisy. Taka osoba nie mogła zostać upamiętniona byle jakim winem, dlatego ręcznie zbierane winogrona sangiovese (80-90%) oraz merlota pochodzą z najlepszych parceli i przechodzą staranną selekcję. Po fermentacji, wino trafia do dużych dębowych kadzi na okres 16-20 miesięcy. Suknia rubinowa, dość ciemna. W nosie, na pierwszym planie wciąż owoce w postaci malin i jagód, ze starannie wplecionymi cechami dębu. W ustach pełne i gładkie, z długim finiszem.