Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Arneis to odmiana, która jeszcze kilkadziesiąt lat temu była na skraju wyginięcia. Na szczęście postęp, który dokonał się w winiarstwie w ciągu ostatnich kilku dekad pozwolił wydobyć z niej pełnię potencjału i uczynić zeń istotne wino tego renomowanego regionu. W tym przypadku grona zbierane były ręcznie i delikatnie wyciskane, a otrzymany moszcz przeszedł fermentację w stosunkowo niskiej temperaturze, co pozwoliło mu uwypuklić aromat i cechy charakterystyczne odmiany. Wino jest barwy jasno-żółtej, o wyczuwalnych nutach moreli, gruszek i białych kwiatów zaokrąglonych kremową nutą orzecha laskowego. W ustach młodzieńcze i świeże, a jednocześnie jędrne i kremowe. Warto podać do niezbyt ciężkich przystawek oraz potraw na bazie wszelkich owoców morza. Rekomendowana temperatura podawania to 8-10 st. C.