Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Wino – hołd dla człowieka, który żył pełnią życia. To historia mężczyzny, męża, awanturnika, żołnierza, rolnika, winiarza, ojca, a przede wszystkim wielkiego orędownika miłości do wina. Historia jego drogi opisana jest w dołączanym do każdej butelki komiksie. Projekt to pokłon rodziny Lanzavecchia złożony seniorowi rodu. Taka historia w tle wymaga, żeby butelka dała jej właściwą oprawę. Senatore Primo dźwiga ją z finezją przypisaną piemonckim winom. Winogrona dolcetto i barbera są ręcznie zbierane, a następnie fermentowane osobno. Dla obu odmian fermentacja alkoholowa odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze. Maceracja dolcetto trwa w zależności od rocznika: od 6 do 8 dni, dając charakterystyczną, fioletową suknię. Barbera dojrzewa w niskich temperaturach, powoli, tak, aby uzyskać bogate w aromat wino z minimalnym cukrem resztkowym. Krótkie przebywanie dolcetto w drewnianych beczkach sprawia, że wygładzają się garbniki. Po tej fazie, następuje połączenie obu win w jeden kupaż, wieńcząc dzieło. Barwa tak powstałej mieszanki wpada w fiolet. W zapachu kuszą równo rozłożone akcenty powideł śliwkowych, porzeczek, wiśni i truskawek. Pobrzmiewa też nuta migdałowo-różana. W ustach wino jest krzepkie, z wyczuwalną kwasowością charakterystyczną dla barbery.